image
Sursa foto: Shutterstock

Forumul Mass-Media: Anul 2018 - cel mai complicat pentru presa din Republica Moldova

Anul 2018 a fost, de la independență încoace, cel mai complicat pentru presa din Republica Moldova. Este concluzia experților media, care au dezbătut acest subiect în cadrul unui forum, desfășurat la Chișinău.

Spre final a fost aprobat un proiect de rezoluție, prin care de la autorități se cere acces la informație, demonopolizarea instituțiilor de presă și încetarea persecutării jurnaliștilor.

După două zile de discuții și analize, experții media au tras principalele concluzii privind situația presei din Republica Moldova.

Experții media s-au referit și la o strategie de dezvoltare a presei locale.

Să insistăm să existe documente strategice separate pentru dezvoltarea mass-medie locale din RM ca fiind un element foarte important pentru informarea cetățenilor din mediul rural.

Experții au evidențiat problemele, dar au propus și soluții de redresare a situației.

O soluție ar fi solidarizarea jurnaliștilor și apelare ala audiență la publicul larg pentru a susține jurnaliștii care sunt supuși atacurilor din partea unor exponenți ai politicului sau ai societății.

Participanții la forum au adoptat o rezoluție pentru autoritățile de la Chișinău în care au cerut:

Să garanteze respectarea deplină a legii cu privire la accesul la informație, prin penalizarea, descurajarea practicilor de refuz la furnizarea informațiilor de interes public; Să asigure investigarea și sancționarea eficientă a cazurilor de intimidare și atac asupra jurnaliștilor; Să asigure funcționalitatea pieței publicitare libere, penalizând înțelegerile de cartel

Forumul Mass-Media este la a patra ediție. În acest an, s-au înregistrat peste 200 de participanți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: