image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Șefa PA, despre viitorul justiției moldovenești: „Modelul DNA este mult mai potrivit; Moldova o să ajungă acolo” // VIDEO

Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, este o susținătoare a ideii de comasare a două instituții din justiția moldovenească, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) într-una singură. Aceasta a explicat în platoul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că această comasare, care ar duce în consecință la crearea unui DNA pe model românesc ar fi un câștig pentru justiția RM.

Șefa PA consideră în mod absolut categoric că anume comasarea într-o singură instituție a Centrului Național Anticorupție (CNA) și Procuraturii Anticorupție (PA), pe modelul DNA-ului românesc, poate deveni cel mai funcțional scenariu pentru justiția din țara noastră.

Totuși, așa cum această comasare și înființare a unui nou DNA nu ține competențele acesteia, ci de organul legislativ al statului, șeful PA nu poate decât să accepte status quo-ul actual.

„O să repet așa cum am mai spus-o: părerea mea personală este că comasarea acestor două instituții (CNA și PA) într-o singură instituție care se luptă cu corupția sistemică și mare, este modelul cel mai potrivit pentru Republica Moldova. Dar, totodată, nu eu decid legea din această țară. Deci, Parlamentul a ajuns la o careva decizie pe care a votat-o, iar mai departe noi ne conformăm și aplicăm legea care există”, a menționat Veronica Dragalin.

Convingerea personală a acesteia rămâne însă fundamentată pe ideea că modelul DNA este mult mai potrivit pentru un sistem de justiție care funcționează cu adevărat, revendicat de toți cetățenii. Cu toate acestea însă, având în vedere actualele tendințe, mai este încă multă muncă de făcut pentru materializarea unei asemenea idei.

„Dar dacă mă întrebați opinia mea personală, eu sunt sigură că modelul DNA este mult mai potrivit și eu sunt sigură că Moldova o să ajungă la DNA, poate nu chiar așa de repede precum noi toți ne doream”, a mai adăugat șefa PA.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: