image
Sursa foto: jurnalul.ro

Noi cazuri de rujeolă în Republica Moldova: Doi copii au fost internați la spital

Au fost identificate încă două cazuri de rujeolă. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Ministerului Sănătății. Maladia a fost depistată la doi copii, care au ajuns la spital.

Astfel, primul caz a fost depistat la un copil de șase luni din Durlești, care s-ar fi infectat de la mama sa. Mama micuțului, o tânără de 21 ani, s-a îmbolnăvit după ce a fost o perioadă în afara țării.

Potrivit informațiilor, pe parcursul lunilor aprilie-mai, copilul suferă de o bronșită cu acutizări periodice. La 11 mai curent copilul a fost examinat și internat la Spitalul Clinic Municipal Chișinău de Boli Contagioase la Copii, cu febră pentru supraveghere medicală, clarificarea diagnosticului și tratament. Ulterior, s-a constat că copilul are rujeolă.

Celălalt caz a fost înregistrat pe 17 mai curent, la un copil în vârstă de 6 ani din satul Ochiul Alb, raionul Drochia. Copilul s-a îmbolnăvit pe 10 mai, manifestând febră și semne catarale.

Pe 14 mai pe tegumentele copilului au apărut erupții caracteristice pentru rujeolă și a doua zi a fost solicitată asistența medicală, bolnavul fiind spitalizat în secția boli contagioase a IMSP Spitalului raional Drochia. La moment, cazul se află în stadiu de investigare epidemiologică.

Ca sursă de infecție a fost un unchi al copilului, care s-a întors din Ucraina.

Situația epidemică privind rujeola rămâne a fi nefavorabilă în mai multe țări din Europa (Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia etc.), însă cea mai tensionată continuă să rămână în Ucraina și România.

În Ucraina pe parcursul anului curent au fost înregistrați 15.261 bolnavi prin rujeolă, inclusiv în perioada 7 – 13. mai 1.407 bolnavi. Opt din bolnavii de rujeolă au decedat. Cele mai afectate prin rujeolă în ultima perioadă sunt regiunele Ivano – Francovsc, Vinița, Transcarpată, Lvov, Cernigov, Kiev.

În România pe parcursul anilor 2017-2018 s-au înregistrat 12.991 bolnavi prin rujeolă dintre care 52 au decedat. În săptămâna 7-12 mai au fost înregistrați 192 bolnavi prin rujeolă, cele mai afectate fiind județele Bacău, Buzău, Neamț, Iași.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă cu urmări serioase, care poate fi sigur prevenită doar prin vaccinări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: