image
Sursa foto: jurnaltv.md

Cozer: Să reformezi justiția cu moldoveni în fruntea ei este imposibil; E nevoie de intervenții drastice din exterior

Eu nu știu de ce mai este nevoie ca președinta acestei țări, prim-ministrul, deputații, actuala guvernare, dacă sunt cu toții oameni onești și sinceri, să înțeleagă că să reformezi justiția cu moldoveni în fruntea ei, pur și simplu nu se poate. Este imposibil. Este atât de corupt, de putred, de bolnav acest sistem, că el nu mai poate fi vindecat. Pur și simplu este nevoie de intervenții drastice din exterior.

Am spus asta de nenumărate ori, iar un exemplu în plus ni s-a servit chiar în aceste zile, când am asistat cu toții la penibilul și tragicomicul concurs privind selectarea candidatului la funcția de procuror general.

După ce acest concurs a fost prelungit de nenumărate ori, inițial din lipsă de doritori de a candida, până la urmă el a avut loc, dar totul s-a încheiat în cel mai pur stil moldovenesc. Printr-o trucare a concursului și anularea sa în urma insistențelor opiniei publice.

Astfel, cel puțin un membru al CSP, Olesea Vîrlan, a trucat în mod evident punctajele concurenților. Acordându-i doar 3,5 lui Ion Munteanu, în condițiile în care media notelor sale primite de la restul membrilor era de 8,7, și 9,33 lui Igor Demciucin, acesta având o medie a notelor de 8 din partea celorlalți membri.

Astfel, au fost date peste cap rezultatele, fiind denaturată ierarhia firească.

Absolut penibile, în acest context, mi s-au părut explicațiile acestei Olesea Vîrlan. Care abia la 24 de ore după ce au fost prezentate punctajele și-a turnat cenușă în cap. Cică ea ar fi vrut să-i acorde 8,5 lui Munteanu, numai că, vezi Doamne, din nu știu ce erori, 8-ul ei s-ar fi transormat în 3. Și atenție, aceste scuze vin la o săptămână după ce s-au acordat notele, iar ea, cu mâna ei, a semnat un proces verbal prin care și le-a asumat.

Adică doamna în cauză nu a avut nicio problemă cu punctajele sale până ce ele nu au fost publicate, au scandalizat opinia publică, iar concursul a fost anulat. Și de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, până la această oră, Olesea Vîrlan încă nu și-a anunțat demisia din funcție. Dar și mai grav, nimeni nici măcar nu i-o cere.

Și mi-e greu să înțeleg și cum a trecut acest personaj de comisia pre-vetting. Am urmărit astăzi interviul ei de acolo și am sesizat o serie de abateri grave. Procuror fiind, spre exemplu, a acceptat să declare eronat prețul de achiziție a unei mașini. Tot ea a comis mai multe abateri în declarațiile de avere și nu a putut explica de ce soțul ei primea periodic sume de bani în contul său și nici de unde proveneau. Cică el doar primea banii și îi transmitea mai departe.

Este evident că, în actualele condiții, această doamnă nu mai are ce căuta în CSP. Trebuie să plece cât mai curând de acolo și să fie demarată de urgență o anchetă pentru a afla cine stă în spatele acestei tentative de trucare. Pentru că, altfel, încrederea în această insistuție va scădea și mai mult, iar astfel de acțiuni, cel puțin imorale, și le va permite oricine, oricând, știind că nu există consecințe.

Iar ce ține de procurorul general. Pe mine nu m-a convins niciunul dintre concurenți. Cei care au obținut punctajele mai mari sunt de decenii în acest sistem putred. Și au fost modelați de el. Și-au făcut cumătri, prieteni și sunt parte integrantă a unui sistem care, așa, mai ușor spus, pur și simplu a eșuat. S-a demonstrat în ultimii ani, cu interimari în fruntea Procuraturii, că nu se poate. Că lucrurile nu funcționează.

Doamnă președintă Sandu, domnilor guvernanți, de ce mai aveți nevoie? Chiar nu înțelegeți că așa nu se mai poate? Și așa nu se mai poate nu de azi, dar de 3 ani, de când sunteți la guvernare. Chiar nu vedeți mizeria în care plutește sistemul? Mizeria la care au contribuit și actuali șefi ai Procuraturii! Ați promis, în campaniile electorale, că aduceți procuror general european. Eu, ce am văzut la acest ultim concurs trucat, este extrem de departe de noțiunea de european. Ajunge! Aduceți în fruntea Procuraturii un român profesionist, onest, curajos, cu rezultate peste Prut. Pentru că asta e ultima șansă de a urni carul din loc.

Noutăţile partenerilor

comentarii: