image
Sursa foto: investmentmonitor.ai

Finlanda nu va adera la NATO fără Suedia, anunță președintele Sauli Niinistö

Finlanda declară că nu va adera la Alianța Nord-Atlantică fără Suedia. Anunțul a fost făcut de președintele Finlandei, Sauli Niinistö, în cadrul unui briefing de presă.

Președintele finlandez a făcut aceste precizări în contextul în care, din momentul în cele două țări nordice și-au făcut publică intenția de aderare la NATO, Turcia s-a opus cu vehemență acestei idei, punctează Euobserver.

Tot Turcia este cea care de curând a obiectat categoric împotriva aderării Suediei, invocând un presupus suport al autorităților de la Stockholm pentru separatiștii curzi. Atitudinea Turciei este factorul care a motivat instituția prezidențială din Finlanda să-și exprime în mod public unitatea pe care o menține cu Suedia.

„Noi, [Finlanda și Suedia], mergem mână în mână. În cadrul ultimei mele vizite în Suedia, am spus foarte clar acest lucru”, a menționat Sauli Niinistö duminică, după întâlnirea pe care a avut-o cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Declarațiile au fost făcute alături de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice în contextul vizitelor acestuia pe care le-a efectuat în cele două țări care, de curând, și-au arătat disponibilitatea de adera la NATO. Pe 10 iunie, Stoltenberg vizitase Suedia, iar între 12 și 13 iunie, s-a aflat la Helsinki.

Anterior, pe 18 mai Suedia și Finlanda și-au depus cererile de aderare la NATO, iar la scurt timp Turcia s-a expus împotriva acceptării celor două state nordice în Alianța Nord-Atlantică, argumentându-și reticența prin faptul că atât Suedia, cât și Finlanda, ar ascunde intenționat „elemente teroriste” în Turcia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: