image
Sursa foto: Jurnal.md

Candu nu exclude că Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi excluși din cursa electorală după ancheta privind Open Dialog

Speakerul Andrian Candu nu exclude că ancheta comisiei parlamentare privind activitatea fundației Open Dialog în RM s-ar putea solda cu excluderea liderilor opoziției antioligarhice, Andrei Năstase și Maia Sandu, din cursa electorală.

„Dacă se va întâmpla că se va lua o asemenea decizie, deși nu cred în ea, ca Maia Sandu să fie exclusă din cauza acestei comisii, o să o iau de mână și vom ieși să protestăm împotriva unei astfel de decizii. La fel și cu Andrei Năstase. O să ies cu ei. Consider că ar fi un abuz. Această comisie de anchetă va avea alt scop”, a declarat Andrian Candu.

„Vreau să asigur că această comisie de anchetă vine pentru a examina unele informații ce ține de influențarea proceselor dolitice de structuri străine, servicii secrete prin folosirea ONG-urilor. Deoarece sunt informații că se întâmplă acest lucru. Este singurul motiv”, a adpugat președintele Parlamentului.

Pe de altă parte, Candu a insistat că audierile în cadrul comisiei vor avea loc cu ușile închise, în ciuda solicitării președintei PAS ca aceastea să fie publice.

Parlamentul a constituit, la începutul lui octombrie, o comisie de anchetă care investighează „elucidarea circumstanţelor imixtiunii Fundaţiei Open Dialog în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie fac parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE.

Open Dialog Foundation este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al Fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Noutăţile partenerilor

comentarii: