În cadrul sesiunii CALR de la Strasbourg a fost audiat raportul cu concluziile și recomandările experților structurii europene cu privire la organizarea alegerilor locale din 2018, din Republica Moldova.

În perspectiva viitoarelor alegeri locale din primăvara lui 2019, Raportul de informare al Congresului subliniază necesitatea de a asigura reprezentarea corectă a populației locale în alegeri, de a îmbunătăți în continuare acuratețea listelor electorale și de a reglementa mai bine utilizarea a echipamentelor video în secțiile de votare.

Congresul și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de invalidarea alegerilor din Chișinău care a ridicat întrebări cu privire la proporționalitatea și transparența hotărârilor judecătorești în Republica Moldova.

„Acest lucru a contribuit la incertitudinea și frustrarea în rândul populației și la lipsa de încredere deja existentă în instituțiile statului”, a declarat Helgesen.

Raportorul a solicitat factorilor de decizie din Republica Moldova să depună toate eforturile pentru a se asigura că viitoarele alegeri locale sunt corecte, transparente și democratice.

„Mai presus de toate, locuitorii capitalei Republicii Moldova trebuie să aibă parte de un primar legitim și ales pe cale democratică, nu de o succesiune inadecvată de șefi la Primăria Chișinău", a concluzionat Gunn Marit Helgesen.