image
Sursa foto: privesc.eu

Oficiali UE, la Chișinău: „Această vizită vine pe fondul deteriorării continue a statului de drept și democrației din RM”

Uniunea Europeană confirmă suspendarea asistenței financiare în legătură cu deteriorarea continuă a statului de drept și democrației. Totodată, UE somează guvernarea Republicii Moldova să ia măsuri urgente pentru a redresa situația de la noi din țară. Îngrijorările au fost exprimate de directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate, Christian Danielsson, și directorul general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală, Thomas Mayr Harting, aflați astăzi într-o vizită la Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă, oficialii europeni au exprimat îngrijorări în legătură cu invalidarea netransparentă a alegerilor din municipiul Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, persecutările opoziției și societății civile, recuperarea fondurilor pierdute în urma jafului din sistemul bancar etc.

„Această vizită vine pe fondul deteriorării continue a statului de drept și democrației din RM. Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația”, a declarat directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate.

Măsurile menționate și într-un comunicat al Delegației UE sunt următoarele:

- alegerile parlamentare viitoare să fie organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă, cu asigurarea unei monitorizări internaționale adecvate și asigurarea unor condiții echitabile pentru opoziție și mass-media;

- anchetarea aprofundată, imparțială și cuprinzătoare a fraudei bancare, recuperarea fondurilor pierdute și aducerea celor responsabili în fața justiției, indiferent de afilierea lor politică;

- angajarea substanțială în reforma justiției, în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar;

- combaterea corupției la nivel înalt, inclusiv prin implementarea sistemului de declarare a activelor în ceea ce privește toți actorii de rang înalt.

„Având în vedere această deteriorare și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanțial asistența financiară și de a redirecționa sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova. Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar ale UE au fost puse în așteptare, în așteptarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus”, a precizat Delegația UE.

Întrebați despre faptul că pentru anul viitor în bugetul de stat este prevăzut un deficit de peste 5,5 miliarde de lei și siguranța autorităților RM că după alegeri asistența pentru RM va fi reluată și acest deficit va fi acoperit din banii UE, Thomas Mayr-Harting a declarat că alegerile vor fi un criteriu important, dar că UE nu decide singură că alegerile s-au desfășurat corect, ci depinde și de observatorii internaționali, instituțiile internaționale. Totodată, oficialul a declarat că e important ca toate condițiile UE să fie respectate.

Mai mult, UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova, au punctat oficialii europeni.

Precizăm că Christian Danielsson și Thomas Mayr Harting se află într-o vizită la Chișinău, având programate discuții cu președintele Igor Dodon, premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, precum și cu reprezentanți ai partidelor de opoziție și ai societății civile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: