image
Sursa foto: SkyNews

Atac sinucigaş asupra unei baze militare din Pakistan: 23 de morţi și zeci de răniți

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise marţi după ce un kamikaze a aruncat în aer un camion-capcană în apropierea unei clădiri folosită de armată în nord-vestul Pakistanului, atacul fiind revendicat de un grup afiliat talibanilor pakistanezi, relatează AFP şi Reuters, citate de News.ro.

Militanţi islamişti au intrat marţi cu un camion încărcat cu explozibil într-un sediu de poliţie din nord-vestul Pakistanului folosit de armata pakistaneză ca tabără de bază.

Atentatul a avut loc în toiul nopţii în districtul Dera Ismail Khan din provincia Khyber Pakhtunkhwa, în apropiere de graniţa cu Afganistanul, o regiune care a înregistrat o creştere a numărului de atacuri în ultimele luni.

"Mulţi au fost ucişi în somn şi purtau haine civile, aşa că încă încercăm să stabilim dacă sunt toţi soldaţi", a declarat pentru AFP un oficial pakistanez. Cel puţin 27 de persoane au fost rănite, a adăugat el.

Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP), o nouă grupare afiliată talibanilor pakistanezi Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), a revendicat atacul.

Pakistanul se confruntă de mai multe luni cu o deteriorare a situaţiei de securitate la graniţa cu Afganistanul, în special de la revenirea la putere a talibanilor la Kabul în august 2021. Islamabadul consideră că unele dintre aceste atacuri sunt planificate de pe teritoriul afgan, ceea ce Kabulul neagă. TTP şi-a intensificat atacurile, care vizează în principal forţele de securitate şi în special poliţia, după ce a renunţat la un armistiţiu fragil, în noiembrie 2022.

TTP, care se distinge de talibanii afgani, dar le împărtăşeşte ideologia islamistă fundamentalistă, a apărut în Pakistan în 2007. În mai puţin de un deceniu, a ucis zeci de mii de civili pakistanezi şi membri ai forţelor de securitate înainte de a fi alungat din zonele tribale printr-o operaţiune militară lansată în 2014, care a dus la o îmbunătăţire a securităţii timp de câţiva ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: