image
Sursa foto: tv8.md

Care este soarta proiectului privind limba română în Constituție; PLDM: Unele comisii au tergiversat acordarea avizelor

Epopeea proiectului de lege privind substituirea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” continuă. Inițiativa avizată de Curtea Constituțională și aprobată de Guvern încă acum un an încă nu a fost avizată de toate comisiile din Parlament.

„Unele comisii au tergiversat intenționat acordarea avizelor pe marginea acestui proiect de lege”, a acuzat președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, care a solicitat astăzi includerea pe ordinea de zi a inițiativei legislative

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a refuzat însă să supună votului propunerea liberal-democraților.

„Propunem includerea pentru agenda de mâine a proiectului privind modificarea articolului 13 din Constituție și restabilirea unui adevăr istoric că limba de stat este limba română. Unele comisii au tergiversat intenționat acordarea avizelor pe marginea acestui proeict de lege. Până mâine, Comisia Administrație pubblică poate reuși să dea aviz, iar Comisia Juridică să pregătească raport”, a declarat președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu.

Propunerea PLDM a nemulțumit socialiștii și comuniștii, iar speakerul Candu a refuzat să supună votului acestă propunere, invocând încălcări de procedură.

„Acest proiect ține de opinia cetățenilor întregii țări. Amintesc că având majoritatea constituțională nu am făcut acest lucru. Sunteți niște pitici cu cinci deputați și încercați să întoarceți societatea cu fundul în sus”, a intervenit liderul PCRM, Vladimir Voronin.

„Proiectul nu are raportul Comisiei Juridice. Nu există nici oportunitatea de a-l discuta”, a spus și socialistul Grigore Novac.

„Nu-l pot supune votului. Ieri la Biroul Permanent, Comisia administrație publică, astfel ca ulterior Comisia Juridică să dea raport

„Din 2017 ați inclus pe ordinea de zi o mulțime de proiecte de legi fără avizele necesare. Vă rog să vă pătrundeți de importanța includerii acestui proiect pe ordinea zi Este inadmisibl ca în Constituție să fie un neadevăr științific. S-a făcut prea multă politică din acest adevăr științific. Am auzit tot felul de inepții cu limba moldovenească”, a insistat liberal-democrata Maria Ciobanu.

Argumentele deputaților PLDM nu l-a convins pe speakerul Andrian Candu.

Proiectul semnat de liberal-democraţi a fost avizat de Curtea Constituțională încă acum un an și aprobat de Guvern în decembrie 2017.

Asta după ce, încă în 2013, magistraţii costituţionali au decis că denumirea corectă a limbii de stat în Republica Moldova este limba română şi că textul Declaraţiei de Independenţă, în care se spune că limba oficială este româna, prevalează în raport cu textul Legii Supreme.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: