Breaking News

image
Sursa foto: Privesc.eu

Dodon să-și ia angajament că promulgă setul antioligarhic și o desemnează pe Sandu premier; Ce condiții mai are Platforma DA

Platforma DA s-a angajat astăzi în mod condiționat să voteze în funcția de Președinte al Parlamentului un candidat propus de PSRM, doar după realizarea mai multor condiții. Formațiunea a anunțat că nu poate vota orice candidat propus de Partidul Socialiștilor, mai ales a unei persoane cu probleme de integritate, implicat în scheme de corupție sau acte imorale.

Printre condițiile înaintate, Platforma DA îi cere președintelui Igor Dodon să semneze public un angajament privind promulgarea imediată a legilor care fac parte din pachetul antioligarhic și trimiterea acestora spre publicare, precum și desemnarea Maiei Sandu pentru funcția de prim-ministru.

Publicăm decizia integrală a Consiliului Național Politic al Platformei DA cu privire la soluțiile de depășire a crizei politice din Republica Moldova.

Decizia Consiliului Național Politic al Platformei DA cu privire la soluțiile de depășire a crizei politice din Republica Moldova:

Republica Moldova trece printr-o criză politică premeditat și artificial creată care durează de aproape 3 luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, perioadă în care problemele economice, sociale etc, cu care se confruntă în ultimii ani țara și cetățenii săi s-au adâncit și agravat alarmant.

Lipsa unui Guvern funcțional, cu mandat din partea unui Parlament legitim, sabotarea activității legislative a Parlamentului și iminența alegerilor parlamentare anticipate generează o serie de consecințe periculoase pentru situația social-economică, riscând să arunce țara într-un haos și mai mare.

Lipsa unui Guvern funcțional creează riscul iminent al intrării statului în incapacitate de plată, inclusiv în ceea ce privește asigurarea în viitorul apropiat a salariilor și pensiilor, din cauza unor politici iresponsabile ale Guvernului Filip, și izolarea completă a Republicii Moldova la periferia Europei, la periferia lumii civilizate.

Pornind de la aceste riscuri grave pentru securitatea cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv cea economică, dar și din necesitatea de a asigura o guvernare, pornind de la dezideratul Platformei DA privind valorile și principiile democrațiilor consolidate, concret fiind vorba despre eliberarea statului din captivitatea unui clan mafiot și transformarea Moldovei într-o democrație autentică și ținând cont de situația politică actuală și de raportul de forțe din Parlament, Consiliul Național al Partidului Platforma DA a luat act de Decizia partenerilor noștri din cadrul Blocului Politic ACUM cu privire la asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. Consiliul Politic Național al Partidului Platforma DA a analizat decizia votării unui speaker din partea PSRM pentru a oferi, din nou, un context politic favorabil pentru deblocarea situației politice.

Respectând angajamentele asumate în fața cetățenilor în data de 21 februarie 2019 de a nu face coaliție cu partide oligarhice și antieuropene, conștientizând importanța păstrării în continuare a unității forțelor antioligarhice, proeuropene și democratice și consolidării Blocului Politic ACUM, constituit prin acordul din 26 martie 2019, am analizat în detaliu întregul context politic și am constatat că:

* Singurii deputați care au prezentat concret soluții pentru Moldova au fost deputații Blocului ACUM, în timp ce funcția sau funcțiile au reprezentat un subiect prioritar al scurtelor discuții cu deputații PSRM; concret, așa cum a făcut și în cadrul alegerilor prezidențiale din anul 2016, președintele partidului Platforma DA a renunțat la nominalizarea pentru funcția de speaker, tocmai pentru a permite identificarea unei soluții politice, democratice, pașnice în interesul țării și al oamenilor. Constatăm că singurii care au făcut și sunt în continuare dispuși să facă concesii sunt deputații ACUM, aspect care sporește îngrijorarea noastră legitimă cu privire la o viitoare colaborare.

* Istoricul conduitei politice a PSRM este unul care evaluează cu grad sporit de risc ceea ce ne obligă să solicităm un ANGAJAMENT NOMINAL, scris, din partea fiecărui deputat PSRM că va susține, prin votul său, protocolul de colaborare dintre ACUM și PSRM în vederea deoligarhizării și demafiotizării statului, care, în opinia noastră, este OBLIGATORIU să fie semnat și comunicat public înaintea votului pentru funcția de speaker.

* Același parcurs politic al deputaților PSRM ne obligă să apărăm vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova, prin asumarea în detaliu a Acordului de asociere de către socialiști, dezvoltarea societății noastre pe principii moderne, democratice, europene, iar acest lucru nu se poate face, din punctul nostru de vedere, decât prin asumarea nominală, scrisă, a fiecărui deputat socialist în parte.

* Am evaluat cu obiectivitate relațiile istorice, directe sau indirecte, active sau tacite, ale PSRM cu PD, cu referire exactă asupra votului comun al acestor două partide pe subiecte care au afectat grav democrația în Republica Moldova, (sistemul de vot mixt) și evaluăm ca obligatorie și poziționarea fiecărui deputat în parte față de regimul criminal și mafiot condus de Vladimir Plahotniuc care sărăcește și umilește Moldova, poziționare care trebuie inclusă în angajamentul nominal pe care l-am solicit explicit mai sus.

* Am luat act în aceste ultime săptămâni de refuzul PSRM de a discuta concret despre soluții, în vreme ce funcția de spicher a reprezentat axul central al discursului politic asumat public de PSRM. Precizăm că milităm, încă de la înființarea noastră ca partid, pentru transparență și meritocrație, aspect pe care îl demonstrăm zilnic prin acțiunile și poziționările noastre publice, iar acest deziderat al nostru va contribui la identificarea celei mai bune soluții în cazul persoanei care va ocupa, și cu ajutorul votului nostru, dacă va fi cazul, poziția de spicher.

* Am observat că poziționările politice ale socialiștilor sunt extrem de diluate, echivoce, netransparente și de fiecare dată incomplete.

Suntem esențial diferiți și avem modele diferite de conduită politică, aspect care ne obligă să atragem atenția asupra faptului că nu suntem dispuși să luăm decizii politice importante pentru Moldova în condițiile unor incertitudini evidente. Acesta este motivul pentru care insistăm asupra detaliilor care conțin asumarea publică, nominală și scrisă a angajamentelor pentru Moldova, a deputaților socialiști, angajamente la care nu vom renunța în nici un context, sub nici o formă și indiferent de presiunile la care vom fi supuși.

Având în vedere cele precizate mai sus, evaluând cu obiectivitate, responsabili și fără patimă nevoia urgentă de soluții și creștineasca dorință de liniște și viitor predictibil pentru generațiile care vor judeca deciziile noastre, ale tuturor…

CONSILIUL POLITIC NAȚIONAL A DECIS:

1. Partidul Politic Platforma DA va susține prin vot adoptarea pachetului antioligarhic elaborat de blocul ACUM și va insista la votarea acestuia la prima ședință a Parlamentului.

2. Partidul Politic Platforma DA cere ca deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor să semneze public, nominal un angajament privind votarea la următoarea ședință a Parlamentului a următoarelor acte normative:

- Declarația privind caracterul capturat al instituțiilor statului.

- Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

- Demiterea Directorului Serviciului de Informații și Securitate.

- Revocarea Directorului Centrului Național Anticorupție.

- Modificarea Legii Procuraturii nr. 3 din 25.02.2016 (crearea circumstanțelor legale pentru demiterea Procurorului General și desemnarea noului Procuror în baza unui concurs transparent).

- Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

- Modificarea Codului Electoral în vederea creării circumstanțelor pentru demitirea membrilor Comisiei Electorale Centrale;

- Modificarea Codului Penal (art. 181/1 și 182 – înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor alegerilor).

- Modificarea legii cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra investițiilor.

- Modificarea articolului 4 din Legea cu privire la patenta de întreprinzător nr. 93 din 15.07.1998 (prelungirea pe 4 ani activitatea micului comerț în baza de patente).

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la ,,spălătoria” banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar - bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.

- Instituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie și sancționarea celor vinovați.

3. Partidul Politic Platforma DA cere ca deputații din fracțiunea Partidului Socialiștilor să semneze public, nominal un angajament privind votarea la următoarea ședința a Parlamentului a guvernului asumat de ACUM, în frunte cu Maia Sandu.

4. Partidul Politic Platforma DA cere ca Președintele Republicii Moldova să semneze public un angajament privind promulgarea imediată a legilor care fac parte din pachetul antioligarhic și trimiterea acestora spre publicare, precum și desemnarea doamnei Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru.

5. Partidul Politic Platforma DA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de Președinte al Parlamentului un candidat integru, neimplicat în scheme de corupție și acte imorale propus de PSRM, doar după realizarea condițiilor menționate în acest document public! 

Partidul Politic Platforma DA se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de Președinte al Parlamentului un candidat propus de PSRM, doar după realizarea condițiilor menționate în acest document public. Menționăm că formațiunea noastră nu poate vota orice candidat propus de Partidul Socialiștilor, mai ales a unei persoane cu probleme de integritate, implicat în scheme de corupție sau acte imorale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: