image
Sursa foto: Profimedia

Ucraina e dispusă să accepte restricții pentru cereale, ca să-i calmeze pe fermierii din Polonia: „Rusia e cea vinovată”

Kievul este pregătit să accepte noi restricţii cu privire la importurile de produse agricole ucrainene, pentru a calma o dispută politică cu Polonia, dar în paralel Uniunea Europeană trebuie să interzică exporturile de produse agricole ruseşti, care ajung în continuare în blocul comunitar via Belarus şi ţările baltice, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Comerţului, Taras Kacika, pentru Financial Times, potrivit Agerpres.

„Poate că pentru o perioadă de tranziţie... acest gen de abordare controlată cu privire la fluxurile comerciale dintre Ucraina şi UE este ceva de care avem nevoie”, a spus Kacika, adăugând însă că „în cazul grâului, nu Ucraina este cea care creează probleme pentru fermierii polonezi, ci Rusia”.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia şi alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale, iar fermierii au început să protesteze faţă de concurenţa incorectă. Precedentul Guvern de la Varşovia a impus un embargou unilateral cu privire la cerealele ucrainene, care viola regulile comerciale ale UE, iar protestele din ultimele săptămâni l-au forţat pe actualul premier Donald Tusk să solicite scutiri de la Bruxelles pentru a putea continua să aplice restricţii.

„Trebuie să găsim o soluţie care să protejeze pieţele poloneze şi europene împotriva concurenţei incorecte”, a declarat luni Donald Tusk cu prilejul unei vizite în Lituania. Tusk a recunoscut că este nevoie să fie interzise şi importurile agricole din Rusia şi Belarus, apreciind că restricţiile la nivelul întregului bloc comunitar ar fi mult mai eficiente.

Cu toate acestea, un embargou la nivelul UE care să vizeze cerealele din Rusia ar fi mult mai dificil de convenit pentru că mai multe state membre se opun unei astfel de măsuri, de teamă că ar destabiliza pieţele mondiale şi ar agrava crizele economice şi sociale din ţările în curs de dezvoltare. Între 2022 şi 2023, exporturile de cereale ruseşti în UE au crescut cu peste 50% până la 1,5 milioane de tone.

Potrivit lui Taras Kacika, Kievul sprijină noile măsuri propuse de Bruxelles privind introducerea de plafoane la importurile de ouă, carne de pasăre şi zahăr, începând din luna iunie, precum şi permisiunea statelor membre de a-şi închide pieţele pentru cerealele ucrainene, exceptând tranzitul spre alte ţări. Kacika a recunoscut că producţia de zahăr a Ucrainei a explodat de la 7.000 până la 500.000 de tone între 2022 şi anul trecut. „Cât de rapidă a fost această creştere poate speria pe oricine”, a spus Kacika.

De asemenea, autorităţile de la Kiev au acceptat recent să redirecţioneze exporturile de porumb spre Italia şi Spania via Marea Neagră mai degrabă decât prin intermediul camioanelor care circulă prin ţările vecine, pentru a calma tensiunile.

„Am oprit în mod voluntar exportul de porumb spre toate cele cinci state vecine care sunt membre UE. În pofida acestui lucru, în anul calendaristic 2023 am stabilit un nou record în ceea ce priveşte exporturile de porumb, 15 milioane de tone. Aşa că avem o cerere mare în alte state. Ucraina acoperă golurile din producţia Uniunii Europene”, a subliniat Taras Kacika. Oficialii ucraineni şi polonezi urmează să se întâlnească din nou lunea următoare, în încercarea de a soluţiona disputa până la finele lunii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: