image
Sursa foto: Replica Media

Maia Sandu, la întâlnirea cu Emmanuel Macron: RM este o țară europeană care va avea, fără îndoială, un viitor european

Președintele Maia Sandu se află într-o vizită de lucru la Paris, unde a fost întâmpinată de președintele Franței, Emmanuel Macron.

Cei doi președinți au susținut un briefing în cadrul căruia au venit cu declarații pentru presă.

Emmanuel Macron a salutat eforturile autorităților și populației din Republica Moldova depuse în sprijinul refugiaților ucraineni. Totodată el a menționat că efectele războiului au înrăutățit situația de securitate din regiune și a afectat inclusiv Republica Moldova, care este stat vecin.

La rândul său, Maia Sandu a reiterat că R. Moldova a condamnat ferm războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Autoritățile au pledat pentru restabilirea păcii, iar moldovenii și-au deschis casele și inimile pentru refugiații ucraineni.

La momentul actual proape 90 de mii de refugiați rămân în Republica Moldova, iar jumătate dintre ei sunt copii.

În context, Maia Sandu a mulțumit Franței pentru ajutorul de peste 300 de mii euro oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați, dar și pentru decizia de a reloca 2500 de refugiați.

Președintele a mai adăugat că va discuta în cadrul întrevederii cu Emmanuel Macron agenda europeană a Republicii Moldova.

Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace pentru noi, de aceea, pe 3 martie, am semnat cererea de aderare la UE. Dorim să aderăm la Uniunea Europeană și vom continua demersul nostru cu determinare și fermitate. Anume prin prisma aspirațiilor noastre europene, salut inițiativa Președintelui Macron de a crea Comunitatea Politică Europeană care ar veni să sprijine și să accelereze procesul nostru de aderare la UE. Moldova este o țară europeană cu istorie europeană - și care va avea, fără îndoială, un viitor european”, a spus Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că vede viitorul RM în Uniunea Europeană ca o opțiune strategică ce oferă statului nostru șansa de a rămâne parte a lumii libere.

Vom discuta astăzi sprijinul Franței în acest sens. Înțelegem că integrarea europeană va fi un proces lung și complex, care va cere mult efort și muncă. Nu căutăm scurtături pe această cale. Suntem pregătiți de muncă și vrem să fim apreciați după merit”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele a mai anunțat că va discuta în cadrul întâlnirii cu Emmanuel Macron cooperarea în domeniul comercial-economic, cultural, educațional și perspectivele de cooperare în sectoare precum eficiența energetică, mediu, agricultură, turism.

De asemenea, va fi discutat sprijinul Franței pentru reabilitarea și modernizarea căii ferate pe tronsonul Chișinău-Ungheni, care va deschide perspectiva conectării la rețeaua feroviară europeană TNT.

Noutăţile partenerilor

comentarii: