image
Sursa foto: libertatea.ro

Cea mai mare pădure a planetei arde într-un ritm alarmant: 9.500 de incendii, în doar câteva zile

Pădurea tropicală amazoniană de pe teritoriul Braziliei se confruntă cu un număr record de incendii în acest an, arată datele oferite de agenția de cercetare spațială a țării, relatează BBC News.

Aproximativ 73.000 de incendii au fost înregistrate între ianuarie și luna august, comparativ cu 39.759 înregistrate în tot anul 2018. Este cel mai mare număr de la începutul acestei monitorizări, în 2013, potrivit Institutului Național pentru Cercetare Spațială (Inpe), și înseamnă o creștere de 83%  față de anul trecut.

Raportul apare la câteva săptămâni după ce președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, l-a concediat pe șeful agenției din cauza unui conflict privint datele legate de problema defrișărilor.

Înainte să fie învestit în funcție, însă, Bolsonaro a promis dezvoltarea zonelor pentru fermieri, ignorând apelurile comunității internaționale privind defrișările din cea mai mare pădure a planetei. Pădurea tropicală amazoniană e considerată vitală pentru păstrarea unui climat stabil la nivel global, fiind adesea descrisă drept „plămânii planetei”.

Acum, președintele Braziliei nu a acordat importanță acestor date, afirmând că este sezonul în care fermierii folosesc focuri pentru a curăța terenuri. Agenția spațială insistă însă că situația este una fără precedent.

Fumul de la incendii a ajuns în Sao Paolo, aflat la 2.700 de km distanță O dovadă în acest sens este și faptul că fumul a ajuns tocmai în orașul Sao Paolo, aflat la 2.700 de kilometri distanță. Orașul s-a întunecat în plină zi, pentru o oră.

Locuitorii orașului au început astfel să fie îngrijorați de situație și apoi populația lumii. Oamenii au început să scrie mesaje pe rețelele de socializare, însoțite de hashtagul #PrayForAmazonia, care a devenit ulterior „o tendință” pe Twitter, fiind folosit de peste 150.000 de oameni. Cei mai mulți dintre internauți îl critică pe Bolsonaro pentru neimplicare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: