image
Sursa foto: dw.com

DW: Moldova, în lacrimi, de Ziua Independenței; Oficialii, independenți de propriul popor

La Chișinău, Poliția a intervenit în forță și a evacuat protestatarii rămași peste noapte în fața monumentului domnitorului Ștefan cel Mare. Asta pentru ca președintele, șeful Parlamentului și premierul să poată depune dimineața flori de Ziua Independenței Republicii Moldova. Cu o zi înainte, manifestanții pro-europeni au fost împiedicați să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde partidul unui politician condamnat a hotărât să-și servească susținătorii cu frigărui, conserve, pâine și hrișcă.

Ștefan nu poate reacționa – e monument

Dodon, Candu și Filip au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare în spatele a zeci de cordoane de poliție, acompaniați de fluierături și scandări: „Hoții!”, „Jos mafia!”, „Trădătorii!”, scrie dw.com.

Au fost huiduiți și participanții la Parada Portului Popular, care au mărșăluit pe bulevardul Ștefan cel Mare și au dansat în Piața Marii Adunări Naționale. Ulterior, aceștia s-au retras în preajma Palatului Național și au desfășurat o acțiune culturală fără nici un spectator și înconjurați de poliție.

Oficialii au lansat niște mesaje cu ocazia Zilei Independenței, dar ele sună ridicol în contextul acțiunilor de reprimare care s-au produs pe străzile orașului luni dimineață. „Numai oamenii decid cum vor să trăiască”, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu. „Dacă noi vom fi mai buni unii cu alții, mai uniți, mai dedicați pentru ceea ce facem, la fel va fi și Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip. Iar liderul PDM, Vlad Plahotniuc, care a lipsit de la ceremonia oficială, a spus că „poporul Republicii Moldova merită tot ce e mai bun”.

Servitori și lași

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, susține că nu s-a comis nici un abuz în raport cu protestatarii și că este mulțumit de activitatea poliției. „Sunt proceduri care trebuie respectate”, a conchis Jizdan. Iar conducerea Inspectoratului General al Poliției susține că a acționat în strictă conformitate cu legea atunci când au fost evacuați protestatarii. IGP a scris într-un comunicat că a acționat în baza unei Dispoziții a Primăriei mun. Chișinău și că a acordat timp protestatarilor să părăsească perimetrul indicat.

Pe de altă parte, primarul interimar Ruslan Codreanu a spus că nu a semnat nicio dispoziție de evacuare forțată a protestatarilor din fața monumeltului lui Ștefan cel Mare. El a precizat că a semnat săptămâna trecută o Dispoziție privind limitarea temporară a accesului în perimetrul respectiv, la solicitarea Serviciului Protecție și Pază de Stat. Potrivit lui, protestatarii au fost anunțați că urmează să părăsească spațiul pentru 40 de minute, atât cât va dura ceremonia de depunere de flori. „Eu port responsabilitate penală conform legii. Este legea cu privire la întruniri care pe mine mă obligă la demersul Serviciului Protecție și Pază de Stat să emit astfel de dispoziții”, a menționat Codreanu.

Dodon, de partea celor care s-au izolat de popor

Nemulțumit de acțiunile protestatarilor este și președintele Igor Dodon. Acesta le-a reproșat faptul că și-au găsit să protesteze taman de Ziua Independenței: „Din 2009 încoace am organizat și eu proteste, dar niciodată nu mi-am permis de Ziua Independenței să blochez depunerea de flori de către corpul diplomatic la monumentul lui Ștefan cel Mare”, a spus Dodon.

În cele din urmă, liderii protestatari au anunțat încetarea manifestației și oamenii s-au retras pe la casele lor, lăsând oficialii, artiștii și poliția să-și savureze sărbătoarea.

Duminică, participanții la protest au aprobat o proclamație prin care au cerut repetat demisia Guvernului Filip, organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului proporțional de vot, validarea alegerilor pentru funcția de primar general al capitalei, anularea imediată a legii amnistiei fiscale, finalizarea investigației privind furtul miliardului de dolari și tragerea la răspundere a celor implicați și adoptarea legii Mangnitky.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: