image
Sursa foto: gov.md

Nicu Popescu, la finalul vizitei de la Bruxelles: „RM are mulți prieteni care susțin perspectiva noastră europeană”

Săptămâna viitoare Comisia Europeană va veni cu o Opinie prin care va recomanda statelor membre să întreprindă următorii pași în relația cu Republica Moldova în urma răspunsurilor oferite în cadrul chestionarului. Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a menționat în urma vizitei de două zile din capitala europeană că acum este un moment foarte important pentru a face tot posibilul de a influența poziția statelor membre, a Comisiei Europene pentru ca în următoarele săptămâni Republica Moldova să avanseze în direcția aderării la UE.

„Speranța noastră este să obținem o perspectivă clară de aderare la UE și să avansăm treptat spre statutul de candidat la aderare.

În aceste zile și săptămâni, într-adevăr trecem printr-o fază foarte importantă pentru aspirațiile noastre europene și am folosit prilejul acestei vizite la Bruxelles pentru a convinge cât mai mulți interlocutori, cât mai mulți din autorii acestei opinii a Comisiei Europene că Republica Moldova este un stat european care merită să se regăsească în interiorul Uniunii Europene, cu ajutorul instituțiilor europene”, a menționat Nicu Popescu.

Ministrul a mai precizat că un alt obiectiv la fel de important de important ține de necesitățile noastre de a diversifica exporturile agricole.

„Știți bine că agricultorii noștri au fost foarte afectați de acest război, de blocarea căilor de transport și împreună cu colegii din guvern, cu doamna prim-ministru, colegii de la Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare în ultimele luni am lucrat foarte mult pentru a convinge Uniunea Europeană să mărească cotele pentru exporturile noastre agricole, în special de fructe și legume, speranța noastră fiind ca în viitorul apropiat să obținem anumite rezultate. Am avut o întrevedere, inclusiv cu comisarul european pentru agricultură, cu care am discutat mărirea cotelor și mărirea capacităților noastre de a exporta fructe și legume în Uniunea Europeană, astfel încât să putem asigura venituri decente pentru agricultorii noștri”, a precizat Nicu Popescu.

La finalul vizitei sale, ministrul de Externe a menționat că are convingerea că Republica Moldova are mulți prieteni care susțin promovarea perspectivei noastre europene.

RM își dorește să obțină o perspectivă clară de aderare la UE și să avanseze spre statutul de țară candidat. Acesta a fost mesajul central transmis de șeful diplomației de la Chișnău în comunicarea cu llze Juhansone, secretara generală a Comisiei Europene și Katarina Mathernova, director general adjunct al Direcției generale Vecinătate și Negocieri privind extinderea a Comisiei Europene.

Totodată, oficialul a făcut un schimb de opinii cu Stefano Sannino, secretar general al Serviciului de Acțiune Externă al UE privind avansarea dialogului nostru înalt cu Uniunea Europeană pe dimensiunea politică și de securitate.

În contextul pregătirii Opiniei Comisiei Europene, Nicu Popescu a avut o discuție cu Fernando Guimares și Martina Laudrant, membri ai cabinetului președintelui Comisiei Europene.

De asemenea, a avut o discuție cu Frédéric Bernard, șeful de cabinet al președintelui Consiliului European și Magdalena Grono, membru de cabinet al președintelui Consiliului European.

„În marja vizitei de la Bruxelles, am avut o întrevedere care mi-a demonstrat că vom putea conta pe sprijinul țărilor membre, întâlnindu-mă cu reprezentanții permanenți ai Franței, Spaniei, Danemarcei, Greciei, Bulgariei, Poloniei și Cehiei pe lângă Uniunea Europeană, în cadrul unui eveniment găzduit de Iulia Matei, reprezentanta permanentă a României pe lângă UE. Mulțumesc și pe această cale României pentru susținerea fermă, necondiționată și frățească pentru parcursul nostru european”, a mai spus ministrul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: