image
Sursa foto: jurnal.md

Semnal de alarmă în legătură cu intimidarea experților anticorupție din RM: „Presiunile reprezintă un abuz clar al puterii”

Reprezentanții sediului central al organizației Transparency International trag un semnal de alarmă în privința intimidării experților anticorupție din Republica Moldova și îndeamnă autoritățile de la Chișinău să intervină în cazurile în care nu este respectată Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției.

„Utilizarea mecanismelor juridice pentru a exercita presiuni nejustificate asupra actorilor societății civile reprezintă un abuz clar al puterii”, se menționează în declarația Transparency International.

Secretariatul organizației Transparency International subliniază importanța unui proces corect, a societății civile independente și a statului de drept în Republica Moldova.

„Experții în domeniul anticorupție joacă un rol esențial în asigurarea respectării standardelor democratice și în implementarea principiilor transparenței și responsabilității de către guvern și mediul de afaceri. Încercările de intimidare a activiștilor anticorupție sunt inacceptabile, iar utilizarea mecanismelor juridice pentru a exercita o presiune nejustificată asupra actorilor societății civile reprezintă un abuz clar al puterii”, spun reprezentanţii Transparency International.

Organizația solicită autorităților de la Chișinău să permită societății civile să lupte împotriva corupției, făcând referire la articolul 13 al Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției, pe care a semnat-o și Republica Moldova. În acest context, directorul executiv al Transparency International Moldova vorbește despre cazul fostului ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța. Lilia Carașciuc a declarat că biroul de la Berlin al organizației a fost sesizat îndată după ce au început atacurile la adresa lui Negruța.

„Noi le-am exprimat îngrijorarea că a fost arestat fostul consilier al domnului Negruța și dat fiind faptul că în campania mediatică se vorbea cumva trei secunde de careva consilier, dar după aceea trei sferturi de mesaje mergeau despre careva încălcări făcute de domnul Negruța, i-am explicat că se pare că interesul principal este anume domnul Negruța. Ei foarte bine cunosc activitatea domnului Negruța în demascarea lanțului criminal, de la spălări de bani, frauda bancară, punerea în spatele contribuabililor a poverii de restituire a acestor bani și au făcut apel la guvernanții din Republica Moldova”, a menţionar Lilia Caraşciuc.

Declarația organizației Transparency International nu a fost comentată deocamdată de autorități. Amintim că fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța a spus în timpul unei conferințe de presă că este ținta unor atacuri şi presiuni, care ar avea loc la indicația premierului Pavel Filip, prin intermediul foştilor săi colegi de la minister. Negruța s-a referit și la reținerea recentă a fostului său consilier Veaceslav Mămăligă, despre care spune că este ilegală. Purtătoarea de cuvânt a premierului Pavel Filip nu a fost de găsit la telefon pentru a comenta acuzațiile fostului ministru, iar potrivit Procuraturii Anticorupție, fostul consilier Veaceslav Mămăligă are statut de învinuit într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu.

Menționăm totodată că Veacselav Negruța a acţionat în judecată holdingul General Media Group, care îi aparţine șefului PD, dar şi câteva portaluri de ştiri, care sunt acuzate că au difuzat informaţii false despre el cu privire la implicarea în niște licitații trucate privind pașapoartele biometrice.

Procesul de judecată este în desfăşurare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: