image
Sursa foto: Jurnal.md

(VIDEO) Maria Prodan din Sângera: 102 ani, 8 copii, 21 de nepoți, 40 de strănepoți și 6 stră-strănepoți

Are 21 de nepoți, 40 de strănepoți și 6 stră-strănepoți. Maria Prodan, o femeie din Sângera, care a împlinit recent 102 ani, se bucură de orice clipă a vieții. Expresia „are cine să-i dea o cană de apă” e tocmai despre Maria Prodan și fiica ei mezină, Vera Buzuleac.

„Din 2019 am luat-o aici. Am fost și eu plecată peste hotare. Apoi am revenit, pentru că sora care trăia lângă mama s-a îmbolnăvit și nu putea să aibă grijă de mama. Eu am venit, m-am oprit acasă și am luat-o la mine. Acolo casa este bătrânească, condiții nu-s de aceea am luat-o la mine”, spune mezina bătrânei.

Ziua Verei Buzuleac începe alături de mama. O hrănește, îi dă apă și se asigură că se simte bine. După masă însă, femeia pleacă la Chișinău, la muncă.

„Dimineața de cum mă trezesc fac lucru pe-afară. Apoi, mă întorc și o hrănesc. Cu mâncarea ne reținem mult. Două ore sau două ore și ceva, pentru că mănâncă foarte greu. Mai fac ce mai fac, iar o hrănesc la amiază și fug la serviciu”, povestește femeia.

Mătușa Maria s-a născut pe în 1922, pe 21 martie. Singură a crescut opt copii. Acum, are 21 de nepoți, 40 de strănepoți și șase stră-strănepoți. Vera Buzuleac spune că o admiră și o respectă pentru curajul, și puterea, de care a dat dovadă pe tot parcursul vieții.

„Mama... Lumea dimineața se ducea cu mașina, dar ea cu vaca. Șapte kilometri. Seara, tot așa. Noi veneam cu mașina, iar ea venea cu vaca acasă. A fost foarte greu. Acum nici nu pot să-mi imaginez cum le reușea ea pe toate. Eu nu știu. Ținea și oi, și vacă. Încă urzea pentru alții. Nu doar pentru noi acasă, dar și pentru altă lume care venea de prin sat, de prin satele vecine. Țesea prosoape. Am un prosop pe care l-a țesut când eu trebuia să mă nasc”, relatează fiica bătrânei.

Deși mulți oameni i-au sugerat să își ducă mama la centrul de plasament, Vera Buzuleac nu a îndrăznit... „Părinții sunt o bogăție, care trebuie prețuită”, afirmă ea.

„Lumea noastră aleargă după bani, după bogăție, dar bogăția noastră sunt părinții. Banii se vor termina, dar părinții o să plece și o să ne pară rău că nu am fost lângă dânșii. Este un păcat foarte mare”, a menționat femeia.

Potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică, în 2022, în Republica Moldova au fost înregistrate aproape 15 mii de persoane în etate defavorizate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: