image
Sursa foto: jurnal.md

Care sunt promisiunile prin care PD momește socialiștii într-o coaliție

Funcția de președinte al Parlamentului, trei portofolii în Guvern și păstrarea în funcție a doi actuali miniștri agreați de socialiști, acestea sunt principalele promisiuni pe care la face Partidul Democrat Partidului Socialiștilor, pentru a crea o coaliție de guvernare.

Potrivit unor surse din interiorul PSRM, anumite contacte între socialiști și democrați există de mai mult timp, iar PD-ul ar fi făcut o ofertă încă din luna aprilie, scrie Cotidianul.md.

Astfel, potrivit surselor Cotidianul, Ministrul de Interne, Ministrul Apărării și funcția de vicepremier pentru Reintegrare ar urma să fie cedate socialiștilor. De asemenea, acordul ar cuprinde și păstrarea în funcție a actualilor miniștri de la Finanțe și Justiție, care sunt agreați de socialiști.

Totodată, democrații nu ar avea nicio problemă nici cu solicitarea PSRM, de a reveni la prerogativele președintelui din 2016.

De asemenea, ar fi existat discuții și în privința funcțiilor de șef al SIS și CNA.

Cel mai mare impediment în crearea unei coaliții este solicitarea PDM, ca Vladimir Plahotniuc să fie viitorul premier. Cei mai mulți dintre deputații socialiști nu sunt de acord să-l voteze pe Plahotniuc în fruntea Guvernului, mai scrie Cotidianul.

Această solicitare ar crea disconfort și președintelui Igor Dodon, care promitea în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016 că nu-l va desemna niciodată pe Plahotniuc la funcția de premier.

Precizăm că socialiștii urmează să anunțe deseară, după consiliul republican al partidului, cu cine vor face majoritate parlamentară. Declarația a fost făcută în această dimineață, după ce, în loc să meargă la discuții cu blocul ACUM, socialiștii s-au întâlnit cu PD.

„Am avut o rundă de discuții cu cei din Partidul Democrat. Am ascultat toate propunerile lor, au fost destul de multe. (...) La 16:30, cel mai probabil, vom oferi detalii despre ce facem, unde merge și cu cine mergem”, a declarat Ceban.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: