image
Sursa foto: privesc.eu

Slusari, despre ancheta privind jaful bancar și cine urmează să fie audiați: „Se văd unele tangențe cu laundromatul”

Ancheta parlamentară privind jaful din sistemul bancar se mișcă rapid, iar în scurt timp comisia ar putea obține accesul integral la versiunea integrală a raportului Kroll 2. Totodată, zilele următoare sunt așteptați la audieri mai mulți funcționari de rang înalt care în perioada devalizării sistemului bancar conduceau instituții-cheie.

Declarațiile au fost făcute de președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari.

În cadrul unui briefing, Alexandru Slusari a spus că membrii comisiei au reușit să obțină mai multe documente importante de la unele instituții, nu însă și de la Procuratura Generală, care ar fi mai „reticentă” și a trimis doar o notă informativă în care spune că nu poate oferi acces la Kroll 2.

„La moment, am primit mai multe materiale foarte importante, documente cu parafa „secret” de la SIS, documente de la comisia parlamentară pentru securitate, documente foarte importante de la Veaceslav Negruța, câte ceva de la Veaceslav Ioniță”, a punctat Slusari.

Președintele comisiei a spus că informațiile din documentele cu pricina confirmă ipoteza inițială a comisiei „privind întreaga cronologie, precum și acțiunile/inacțiunile mai multor politicieni și complicitatea lor în toată această operațiune”.

Mai mult, Alexandru Slusari a spus că se întrevăd unele tangențe între jaful bancar și laundromatul rusesc.

„În cadrul anchetei vedem multe interferențe între procesul de devalizare și laundromat. Deja se văd niște puncte tangente. Vom analiza dacă este cazul să extindem investigația, pentru că, repet, sunt anumite tangențe”, a punctat Slusari.

Comisia de anchetă a făcut și unele demersuri către Guvern. „Am aflat din surse demne de încredere că acolo se află notele informative ale serviciului pentru prevenirea spălării de bani în cadrul CNA pentru perioadele 2012-2015, care sunt foarte importante. Am făcut un demers către FMI - în 2013 dânșii au avut un demers important, cu viziunile cum ar trebui să fie soluționată problema BEM”, a precizat Slusari.

Președintele comisiei de anchetă a vorbit și despre audierile desfășurate de comisie. Astfel, săptămâna trecută a fost audiat Veaceslav Ioniță, iar miercuri, la 15.00, sunt așteptați Valeriu Lazăr, ex-ministrul Ecomomiei în perioada 2009-2014, și Viorel Chetraru, șeful CNA în acea perioadă.

Referitor la raportul Kroll 2, Alexandru Slusari a spus: „Nu pot da multe detalii, dar sper că în scurt timp vom avea acces la raport. Am făcut adresări către Banca Națională, către Procuratura Generală și către agenția Kroll. BNM este foarte cooperantă, există reacție și din partea celor de la Kroll, doar PG e mai reticentă. Un pic durează, dar noi suntem foarte insistenți”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: