image
Sursa foto: moldovanconvention.us

Ex-ambasador la ONU: SUA au transmis mesajul că autoritățile RM se mișcă spre un regim autoritar

SUA au transmis mesajul că autoritățile Republicii Moldova se mișcă spre un regim autoritar, fără respectarea dreptului internațional sau a legilor statului. De cealaltă parte, guvernarea de la Chișinău controlată de PD își promovează vizitele în SUA, organizate prin companii de lobby, ca pe faptul că dacă sunt primiți, înseamnă că sunt acceptați.

„La noi există o cultură din perioada Porții Otomane sau a Kremlinului că, dacă nu te primește cineva, înseamnă că sunt supărați și deci trebuie să le dai ce vor ca să te primească. SUA nu au asemenea stil și ei nu prea îl înțeleg. Deci, ei nu se ajustează atât de mult față de stilul bizantin al nostru. Ei încearcă să transmită mesajul. La noi e altfel de cultură și noi vedem asta inclusiv prin faptul că o parte din mesaj nici măcar nu a apărut, într-adevăr, în comunicatele de presă. Am observat asta foarte clar, dar este o diferență de stil și este și o anumită neînțelegere. SUA funcționează după stilul lor, însă nu se ajustează după al nostru în care, dacă ești primit, înseamnă că totul e OK”, a declarat Vlad Lupan la Europa Liberă.

În opinia ex-reprezentantului RM la ONU, ambasadoarea Balan, de fapt, face nu atât diplomatic, cât de partid când îi organizează lui Plahotniuc întrevederi în SUA. Potrivit lui, vizitele organizate pe linie de partid nu trebuie să fie anunțate prin comunicate oficiale.

„Ori tu mergi pe linia Partidului Democrat și atunci ești plătit de Partidul Democrat și faci comunicat oficial în calitatea ta de vicepreședinte al Partidului Democrat, nu în calitate de spicher, dacă mergi în calitate de spicher al Parlamentului, atunci mergi pe bani publici și dai răspundere față de populație, față de banii publici. Dacă e o vizită privată, prezentată ca una oficială, atunci banii cheltuiți privați sunt o cheltuială ilegală”, a spus Lupan, referindu-se la vizita recentă în SUA a lui Andrian Candu.

Mesajul real al Statelor Unite, inclusiv după anularea alegerilor din Chișinău, a fost unul destul de negativ, a continuat fostul ambasador la ONU, iar dacă autoritățile RM vor continua în același stil, „relația se va strica și se va transforma într-o relație mai dură, cu consecințe, inclusiv financiare”.

„Statele Unite au transmis toate mesajele necesare. Ei au transmis mesaj că autoritățile Republicii Moldova se mișcă spre un regim autoritar, fără respectarea dreptului internațional sau a legilor statului. (...) Pârghii sunt și vor fi aplicate. Pur și simplu, trebuie să avem un pic de răbdare, să vedem care va fi comportamentul și până la urmă care da, într-adevăr, care vor fi rezultatele alegerilor, dar nu asta este important, nu rezultatul alegerilor, nu sfârșitul semestrului, dar comportamentul. Acesta va fi momentul în care va fi ajustată politica”, a mai spus Vlad Lupan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: