image
Sursa foto: Faebook/BACU

CSJ dă undă verde pentru construcția unei clădiri în parcul „Ștefan cel Mare”; Occupy Guguță: „Protestul abia începe”

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul Consiliului Municipal Chișinău și a lăsat în vigoare decizia Curții de Apel prin care se acordă unei companii private dreptul de privatizare a terenului Cafenelei „Guguță” din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” și cel de a construi clădiri care depășesc regimul de înălțime a parcului.

Decizia a fost luată de completul de judectăroi Victor Burduh, Mariana Pitic și Iulia Sârcu.

„Argumentele invocate în recurs se referă la dezacordul recurentului cu soluţia pronunţată de către instanţele ierarhic inferioare şi nu redă încălcarea esenţială sau aplicarea eronată a normelor de drept material sau de drept procedural, respectiv nu constituie temei de casare a deciziei recurate şi urmează a fi respinse”, se menționează în încheierea CSJ.

Membrii comunității OccupyGuguță vor organiza astăzi, începând cu 12.30, în fața cafenelei, un eveniment în legătură cu ultimele evoluții pe cazul clădirii și spațiului din preajma Cafenelei „Guguță”.

„Totuși, lupta continuă. Protestul abia începe! Astăzi, comunitatea Occupy Guguță va dezvălui care sunt acțiunile următoare”, spun reprezentanții comunității Occupy Guguță.

Anterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia fostei Judecătorii a sectorului Centru, care i-a permis firmei să construiască imobilul în locul cafenelei. Astfel, a rămas în vigoare hotărârea Consiliului municipal Chişinău, care a interzis privatizarea terenului. Nemulţumiţi, reprezentanţii companiei ”Finpar Invest” au atacat decizia la Curtea Supremă de Justiţie

Între timp, pe 16 octombrie, Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Primăriei municipiului Chișinău a eliberat autorizație de demolare a Cafenelei Guguță.

Imobilul în care s-a aflat cafeneaua "Guguţă" are o suprafaţă de 1.200 de metri pătraţi. Întreprinderea de alimentaţie publică a aparţinut în proporţie de 82 la sută Consiliului municipal Chişinău. în 2009, în urma unei succesiuni de tranzacţii dubioase, localul a intrat în posesia firmei "Finpar Invest".

Anterior, Curtea de Apel a decis că „Regata Imobiliare”, succesor în drepturi procedurale a „Finpar Invest” SRL, poate privatiza terenul unde în prezent se află cafeneaua Guguță.

Tranzacția, prin care „Regata Imobiliare” a devenit proprietară, a avut loc în luna iunie 2017, la doar două săptămâni după ce Curtea Supremă de Justiție a trimis la rejudecare dosarul, prin care „Finpar Invest” cerea permisiunea de a construi un hotel în Grădina Publică „Ștefan Cel Mare și Sfânt”.

Anul trecut, judecătorii CSJ au casat decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care a fost interzisă ridicarea unui hotel cu 13 etaje lângă Parlament şi au trimis dosarul spre rejudecare.

Membrii comunității "Occupy Guguță", care pledează pentru păstrarea clădirii actuale, condamnă decizia autorităților locale și îndeamnă locuitorii orașului la solidaritate. De asemenea, ei sunt susținuți de comunitatea arhitecților "BACU", dar și de membrii Platformei Demnitate și Adevăr, care au chemat la proteste pentru salvarea patrimoniului arhitectural.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: