image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Condiții speciale la alegerile locale: Cu ce acte putem vota și ce prevederi vin să combată migrația electorală

Exercitarea dreptului de vot la alegerile locale din 5 noiembrie se va face în condiții speciale. Potrivit noilor prevederi ale Codului electoral, termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de trei luni, până la data primului tur de scrutin. Se face pentru a împiedica ”migrația artificială” a alegătorilor, spun autoritățile. În premieră, cetățenii vor putea vota și cu pașaportul.

„Toți cei care își vor modifica domiciliul sau reședința după data de 5 august nu vor avea posibilitatea să voteze în cadrul alegerilor locale generale. Obligativitatea este ca până atunci alegătorii să-și facă regulă în acte”, a precizat secretarul CEC, Alexandru Berlinschi.

Regula e valabilă în cazul în care alegătorul își schimbă domiciliul dintr-o unitate administrativ-teritorială în alta. Restricțiile nu sunt valabile pentru alegerile prezidențiale sau parlamentare.

Măsura a fost promovată de Asociația Promo-LEX și de către observatorii internaționali. În avizul său privind noul Cod electoral, Comisia de la Veneția a apreciat măsura drept o precauție rezonabilă pentru integritatea alegerilor locale.

„Acest lucru s-a introdus în cod, urmare a observațiilor, comentariilor și propunerilor făcute de Asociația Promo-LEX, dar și misiunile de observare internaționale, pornind de la niște fapte care au fost observate în 2015 și 2019, la alegerile locale, când unele partide, unii concurenți electorali, prevalând cadrul legal care nu era unul foarte exact, organizau o migrație internă, artificială a alegătorilor dintr-o localitate în alta pentru a-și asigura câștigul eventual într-o localitate, în care erau interesați”, spune Nicolae Panfil, director de program la Promo-LEX.

Experții subliniază că soluționarea problemei „migrației artificiale” nu trebuie să afecteze dreptul alegătorilor și că unele aspecte teoretice ar trebui îmbunătățite.

Noul Cod electoral mai prevede, în cazul alegerilor locale, revizuirea vârstei necesare pentru a candida pentru funcția de primar: de la 25 la 23 de ani. Candidatul trebuie să aibă cel puțin studii gimnaziale. O altă modificare îi vizează pe candidații independenți. În acest sens, s-a redus numărul de semnături, care trebuie să fie colectate pentru a candida pentru funcția de primar, de la 5%, la 1%, sau de la cel puțin 150 de semnături la 100 de semnături, cel puțin.

Totodată, s-a extins lista de acte în baza cărora se poate vota astfel că cetățenii o vor putea face și cu pașaportul.

Asociația Promo-LEX planifică să aibă în teritoriu peste 40 de observatori pe termen lung, iar în ziua alegerilor, în secțiile de votare selectate, în jur de 600 de observatori statici, și alți peste 140 observatori mobili.

Noutăţile partenerilor

comentarii: