image
Sursa foto: amt-centru.md

ANSP: Trei cazuri suspecte de rujeolă nu au fost confirmate

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că, în rezultatul analizelor efectuate, nu s-a confirmat prezența infecției cu virusul rujeolei în cele trei cazuri suspecte din raioanele Fălești, Orhei și Ceadâr-Lunga. De la începutul anului curent, în țară a fost înregistrat un caz de rujeolă (la un copil din raionul Orhei).

Pe parcursul anilor 2021 și 2022, nu au fost înregistrate cazuri, iar în 2023 au fost confirmate trei cazuri de rujeolă, potrivit ANSP.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în regiunea europeană, îndeosebi în țările vecine, România și Ucraina. Aceasta s-a accelerat, în mare parte, din cauza scăderii gradului de vaccinare în perioada anilor 2020-2022.

În multe țări, rujeola a fost declarată eliminată ca boală endemică. În cazul în care nu se va menține o rată foarte ridicată de vaccinare de rutină a copiilor (cel puțin 95%) la nivelul tuturor comunităților, țările care au reușit să elimine rujeola riscă în continuare să se confrunte cu izbucniri cauzate de importul virusului rujeolei din alte țări.

Conform celor mai recente date raportate, în România, în perioada 01.01.2023-21.01.2024, au fost notificate 3746 de cazuri confirmate cu rujeolă, dintre care 4 decese, în 36 de județe și în Municipiul București.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient, potrivit specialiștilor. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii.

Vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: