image
Sursa foto: privesc.eu

Omul săptămânii - Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr

Andrei Năstase a avut parte de o săptămână extrem de agitată şi plină de evenimente, marea majoritate a cărora au fost ecouri ale alegerilor invalidate ale Primarului general al municipiului Chişinău.

Astfel, în debutul săptămânii, împreună cu Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu și cu Viorel Cibotaru, Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), el a susținut o conferință de presă în care s-a referit la rezultatele vizitei la Strasbourg şi care a fost una de real succes pentru dreapta pro-europeană.

Apoi, iarăşi împreună cu cei de la PAS şi PLDM, PDA a organizat un flashmob în fața Ministerului Afacerilor Interne (MAI), dar şi un protest în faţa Primăriei capitalei, scrie Tribuna.

O zi mai târziu, liderul Platformei „Demnitate și Adevăr” a depus la Curtea Supremă de Justiție o cerere de revizuire a Hotărârii judecătorești de invalidare a rezultatelor alegerilor primarului capitalei pe motiv că în dosarul electoral apăruseră circumstanțe noi.

Tot atunci, Platforma „Demnitate și Adevăr” a depus o plângere motivată în adresa Procurorului General, căruia i-a solicitat expres să investigheze minuțios acțiunile și actele emise de judecătorii implicați în faptele de complicitate la uzurpare a puterii de stat, la acțiuni care depășeau în mod vădit limitele atribuțiilor acordate prin lege, dar și pronunțarea cu bună știință, a unor hotărâri contrare legii.

A urmat protestul la cinci comisariate de poliţie, la care a participat şi conducerea PDA şi care s-a desfăşurat sub lozinca: „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”.

Tot în această săptămână, Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova (ASDM) a prezentat rezultatele unui sondaj de opinie care arată că Platforma Demnitate și Adevăr este pe locul doi în preferinţele alegătorilor cu 11,9%.

Această săptămână permite de concluzionat că, chiar dacă alegerile au trecut, Andrei Năstase continuă să impună un ritm alert în politica moldovenească, iar aceasta avantajează evident şi formaţiunea sa, şi dreapta pro-europeană, în general.

TRIBUNA precizează: Andrei Năstase s-a născut pe data de 6 august 1975, în satul Mândrești, raionul Telenești. Din anul 1982 până în anul 1992 a învățat la școala din Mândrești, din 1992 pînă în 1993 a studiat la Facultatea de Istorie-Geografie a Universității „Stefan cel Mare” din Suceava, România, iar din 1993 până în 1997 a studiat la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România. Din 1997 până în 2000 activează ca procuror, din 2000 până în 2002 – în calitate de vicedirector al unei întreprinderi mixte moldo-germane. Are licență de avocat din 15 noiembrie 2002. La începutul anului 2015, alături de mai mulți lideri de opinie, jurnaliști, juriști, politologi, ambasadori etc. a participat la înființarea Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”. În decembrie 2015, o parte din membrii Platformei „Demnitate și Adevăr”, inclusiv Andrei Năstase, s-au alăturat Partidului „Forța Poporului” (PFP). La congresul extraordinar al PFP din 13 decembrie 2015 formațiunea a fost redenumită în Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, iar Andrei Năstase a fost ales Președinte al partidului. Pe data de 3 iunie 2018 a fost ales Primar general al municipiului Chişinău, dar rezultatele alegerilor au fost invalidate. Andrei Năstase este căsătorit și are trei copii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: