image
Sursa foto: captură video

OPINII: Deschiderea ambasadelor RM în Argentina, India sau Ghana este dictată de interesele financiare ale anumitor persoane

Deschiderea ambasadelor Republicii Moldova în Argentina, India sau Ghana este dictată de interesele financiare ale anumitor persoane. Astfel de opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii "60 de Minute" de la Jurnal TV. Potrivit experților, expansiunea diplomatică a Republicii Moldova spre destinaţii exotice este mai degrabă o irosire a banilor publici. Afirmațiile respective nu au fost comentate, deocamdată, de către exponenții puterii.

„Haideţi mai întâi să ne clarificăm cu integrarea europeană. Cât de autentică ea este, care sunt performanţele noastre, sau cel puţin să obţinem statutul de ţară candidat şi atunci cred că ne vom permite luxul să mai diversificăm geografic prezenţa noastră pe mapamond, nu neapărat în Ghana. Noi deja am reuşit - două ambasade am deschis în Qatar şi mai recent am văzut în Emiratele Arabe Unite”, susține Iurie Reniță.

„Diplomaţii şi misiunile diplomatice sunt trimişi în străinătate pentru anumite sarcini. Nu este clar deloc care sunt sarcinile de reprezentare a Republicii Moldova în Africa, deşi teoretic putem să găsim foarte multe contexte în care anumiţi jucători economici ar putea să fie interesaţi de bogăţiile continentului african, sau de creare a unor clustere în raport cu ţările vecine”, a spus Igor Munteanu.

Fostul ambasador la Bucureşti, Bruxelles şi NATO, Iurie Reniţă, vrea să afle dacă ambasadele pe alte continente aduc vreun beneficiu economic statului şi cetăţenilor Republicii Moldova.

„Hai să vedem, să analizăm, să purcedem la o analiză foarte clară - de la momentul deschiderii ambasadei în Qatar până în prezent care au fost performnaţele? Câte investiţii au venit în Republica Moldova? Cum am valorificat noi?”, a spus Reniță.

„Problemele noastre sunt legate de faptul că adeseori deciziile pe sectoare importante - diplomaţia ete un sector extrem de important - se iau în funcţie de hatârul decidenţilor politici, de interesele lor care vin şi pleacă, nu pe baza unor evaluări de necesităţi , de oportunităţi strategice. Din acest punct de vedere noi irosim bani, în loc de a optimiza”, a declarat Munteanu.

În cadrul emisiunii s-a discutat şi despre raportul, care ar fi fost întocmit de Partidul Democrat, în care formaţiunea se laudă cu succese remarcabile în faţa partenerilor externi. Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, spune că raportul a apărut în contextul recentei vizite a liderilor PD la Washington.

Solicitat anterior să comenteze subiectul, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, n-a putut să ofere un răspuns concret în privinţa raportului ticluit pentru partenerii externi. Nici de la Ministerul Afacerilor Externe n-am putut să obţinem o reacţie la declaraţiile făcute în cadrul emisiunii. La numerele fix şi mobil al serviciului de presă nu ne-a răspuns nimeni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: