image
Sursa foto: a1.ro

Un deputat de la București cere majorarea burselor acordate studenţilor etnici români, originari inclusiv din RM

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, cere într-o interpelare adresată ministrului interimar al Educației Naționale majorarea burselor studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor etnici români bursieri ai României, originari inclusiv din Republica Moldova.

„Bursele studenților etnici români pot reprezenta inclusiv un proiect strategic pentru România, având în vedere că, într-o mare măsura, contribuie la apropierea de țara-mamă și la păstrarea identității românești a comunităților noastre din afara granițelor. Am solicitat ministrului interimar să reconsidere creşterea cuantumului burselor acordate studenţilor bursieri etnici români la valoarea bursei minime acordate studenților români din țară. O valoare echitabilă a bursei ar însemna 578 de lei (RON) pentru studenţii care urmează programe de studii de licenţă şi 1.156 de lei pentru studenţii care urmează programe de studii de masterat, față de 300 de lei și, respectiv, 350 de lei valoarea actuală”, a transmis deputatul Constantin Codreanu.

Parlamentarul român consideră important de știut care este, per total și defalcat pe state, numărul de burse acordate în prezent studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor etnici români bursieri ai statului Român originari din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia de Nord etc. și care ar fi impactul bugetar pentru anul 2020.

„Accentuez faptul că legislaţia în vigoare arată că nicio bursă oferită studenţilor care urmează programe de studii de licenţă din România nu poate fi mai mică de 578 lei şi mai mică de 1.156 lei pentru studenţii care urmează programe de studii de masterat. Este evident că, în cazul etnicilor români din afara granițelor țării, se creează o situație discriminatorie. Voi colabora în continuare cu instituțiile responsabile pentru a găsi o soluție viabilă și în acest caz", a mai spus Constantin Codreanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: