image
Sursa foto: jtv/Nadejda Roscovanu

Popescu: Limba Română reprezintă mai mult decât cuvinte și fraze - este oglinda istoriei, culturii și identității noastre

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Limbii Române.

„Sărbătorim astăzi unul dintre cele mai de preț daruri moștenite de la înaintași, frumoasa noastră Limbă Română! La Mulți Ani cu ocazia Zilei Limbii Române, o zi în care ne aducem aminte și sărbătorim bogăția și profunzimea acestei limbi minunate. Limba Română reprezintă mai mult decât cuvinte și fraze - este oglinda istoriei noastre, a culturii noastre și a identității noastre. Ea ne conectează cu strămoșii noștri și cu toți cei care au contribuit la evoluția ei, de-a lungul timpului. Astăzi, să ne bucurăm de bogăția limbii noastre prin citire, scriere, conversații și poezii. Fie ca această zi să ne amintească de puterea pe care o are cuvântul de a uni oameni și de a transmite emoții profunde!”, a scris Nicu Popescu pe Facebook.

Vicepremierul îndeamnă cetățenii să aibă grijă de Limba Română și să o promoveze, pentru că „ea este parte din noi, parte din identitatea noastră”.

Pe 31 august, în Republica Moldova este marcată Ziua Limbii Române, sărbătoare celebrată la noi începând cu anul 1990.

S-a întâmplat în urma solicitărilor celor peste 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989. Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunţarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menţionând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română.

Pe 16 martie 2023, Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede ca sintagma „limba română” să ia locul „limbii moldovenești” în toată legislația Republicii Moldova. „Pentru” au votat 57 de deputați PAS, iar după ce au votat, legislatorii au aplaudat și au scandat „bravo”. În momentul examinării proiectului de lege, deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au întins pancarte cu mesajele „PAS este tiran”, „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.

Legea care stabilește că limba oficială a Republicii Moldova este româna a intrat în vigoare pe 24 martie 2023.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: