image
Sursa foto: mediafax.ro.

SUA au ajuns în 2018 la cel mai ridicat deficit comercial din ultimii 10 ani

Deficitul comercial al Statelor Unite ale Americii (SUA) a crescut cu 12,4% anul trecut, faţă de anul anterior, până la 621 de miliarde de dolari, cel mai ridicat din 2008 până în prezent.

Deficitul comercial s-a deteriorat în pofida politicii comerciale protecţioniste a Casei Albe, despre care preşedintele Donald Trump a spus că este necesară pentru a proteja producătorii americani de ceea ce el spune că este o concurenţă străină inechitabilă.

Statele Unite au impus anul trecut taxe în valoare de 250 miliarde de dolari pentru mărfurile importate din China, iar Beijingul a răspuns impunând taxe în valoare de 110 miliarde de dolari, pentru produsele americane ,inclusiv soia şi alte mărfuri.

Trump a amânat impunerea unor tarifele suplimentare la importurile chinezeşti în valoare de 200 miliarde de dolari, deoarece negocierile pentru soluţionarea războiului comercial de opt luni continuă. Statele Unite au impus taxe şi asupra importului de oţel, aluminiu, panouri solare şi maşini de spălat, scrie mediafax.ro.

Cu toate acestea, deficitul comercial de produse din China a crescut cu 11,6%, până la un nivel record de 419,2 miliarde de dolari, anul trecut.

Deficitul comercial din decembrie, de 59,8 miliarde dolari, a fost cel mai mare din octombrie 2008 până în prezent, depăşind aşteptările economiştilor, de 57,9 miliarde de dolari, deoarece exporturile au scăzut pentru a treia lună şi importurile au revenit.

Raportul privind relaţiile comerciale din decembrie a fost amânat de nefuncţionării timp de 35 de zile a Guvernului american, situaţia care s-a încheiat la 25 ianuarie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: