image
Sursa foto: AP

Premieră în Germania: Regenerabilele au depășit cărbunele în 2018 și au devenit principala sursă de energie electrică

Germania a avut parte de o premieră în anul 2018, după ce în totalul energiei produse, energia din surse regenerabile (40%) a depășit ponderea celei provenite din cărbune (38%), scrie Agerpres. Sursele regenerabile la care se face referire sunt, în general, cea eoliană, hidroelectrică și biomasa. Producția de electricitate de pe aceste segmente a crescut cu 4,3%, în 2018 comparativ cu anul trecut, la 219 Terawatt x oră.

Cea mai mare cantitate de energie din surse regenerabile produsă, scrie publicația, a venit cu ajutorul turbinelor eoliene (20,4% din totalul energiei din Germania), fiind urmate de panourile fotovoltaice (8,4%).

De partea cealaltă, centralele nucleare au avut o pondere de 13,3% din total, în timp ce cele pe baze de gaze naturale s-au ridicat la 7,4%.

Publicația mai precizează că reușita are loc în contextul în care cea mai mare economie europeană vrea să închidă toate cele nucleare și cele pe bază de cărbune în următorii ani.

Germania plănuiește să-și reducă gazele cu efect de seră cu 40% în 2019, și cu 25% până în 2050. În acest context, experții se așteaptă ca ponderea energiei electrice din surse regenerabile să fie de peste 40% și în 2019, în condițiile în care statul dorește ca această cifră să ajungă până la 65% în 2030.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: