image
Sursa foto: jurnal.md

Încă patru candidați și-au depus dosarele pentru a se înscrie în cursa pentru Primăria Chișinău

Încă patru candidați și-au depus dosarele pentru a se înscrie în cursa pentru Primăria Chișinău. Este vorba despre Maxim Brăila, candidat din partea Partidului Popular din Moldova, Andrei Munteanu, din partea Partidului Societății Progresiste, Alexandra Can, candidata Partidului Național Liberal din Republica Moldova, și primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, care a adus listele cu semnăturile de susținere. Ce alte evenimente au mai organizat candidații pentru funcţia de primar de Chișinău, dar şi de Bălți, vedeți în continuare.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul formațiunii pe care o conduce, Andrei Năstase, candidatul unic al Platformei Demnitate şi Adevăr, Partidului Acţiune şi Solidaritate şi al PLDM, a vorbit despre linșajul mediatic la care este supus la televiziunile controlate de către șeful PD, Vladimir Plahotniuc, subliniind că acest fapt nu îl împiedică să implementeze planul pe care îl are pentru Chișinău.

„Să transformăm Chișinăul într-o capitală a inovării, într-o capitală a tineretului, într-o capitală culturală. Vreau să preiau din România tot ce este mai bun la capitolul educație, la ceea ce înseamnă modernizarea edificiilor. Este important să atragem fonduri, să creștem numărul de autobuze și troleibuze, să putem să demarăm lucrări serioase de reparare a drumurilor, să putem demara lucrări serioase de construcție a unei stații de epurare moderne, a unei stații de reciclare a gunoiului”, a declarat liderul Platformei DA.

Iar Ion Ceban, candidatul socialiștilor, a organizat o conferință de presă în fața Parcului Urban de Autobuze din capitală, unde a făcut mai multe promisiuni, printre care elaborarea unui plan de reabilitare a drumurilor.

„Fiecare cetăţean trebuie să cunoască ce drumuri vor fi reabilitate în primul rând şi de ce anume pentru ele s-a optat. Mai mult ca atât, ne dorim ca aceste decizii să fie luate în comun cu cetăţenii pentru ca să nu existe nici o suspiciune. Noi vom merge concomitent pe două direcţii – identificarea surselor suplimentare pentru străzi şi trotuare şi un control mai riguros asupra calităţii lucrărilor efectuate”, spus Ceban.

Candidatul Partidului Liberal s-a lansat oficial în campania electorală. Valeriu Munteanu a susţinut o conferință de presă în fața Primăriei.

„Planul meu este să atrag bani în Chișinău pentru a finanța investițiile. Prioritare în prima perioadă vor fi investițiile care vor aduce pentru Chișinău și chișinăuieni profit, slujbe bine plătite și dezvoltate. Voi aduce în proprietatea Primăriei Chișinău Aeroportul internațional Chișinău. Voi scoate calea ferată ce întretaie municipiul și o voi înlocui cu bulevarde și străzi europene”, a afirmat Munteanu.

Tot astăzi au mers la autoritatea electorală din capitală încă trei candidați. Ei au depus actele în vederea înregistrării în cursa pentru Primăria Chișinău. Este vorba despre Maxim Brăila, candidat din partea Partidului Popular din Moldova și vicepreședinte al acestei formațiuni, Andrei Munteanu, candidat al Partidului Societății Progresiste, și Alexandra Can, candidata Partidului Național Liberal din Republica Moldova, vicepreședintă a formațiunii și fost ministru.

Iar actualul primar interimar al Chișinăului, Silvia Radu, a adus listele cu semnăturile pe care le-a colectat în vederea înregistrării în competiția pentru capitală. Întrebată de jurnaliști, Radu a negat că ar fi susținută de Partidul Democrat.

„Am colectat în jur de 13 200 de semnături. Am făcut acest pas fiindcă consider că am demarat un șir de proiecte importante pentru locuitorii Chișinăului și vreau să le duc până la capăt și sper eu că acest scrutin va permite depolitizarea municipiului Chișinău. Eu sunt o persoană independentă, nu sunt persoana domnului Plahotniuc”, a declarat Silvia Radu.

În urma unei trageri la sorți a fost stabilită și ordinea în buletinul de vot a acestor patru pretendenți. Astfel, Maxim Brăila va avea numărul zece, Alexandru Munteanu va fi pe poziţia a noua, Alexandra Can - pe a opta, iar Silvia Radu - pe a 11-a. Niciun alt candidat pentru Primăria Chișinău nu a avut astăzi vreun eveniment public. Până în prezent, au mai fost înregistraţi oficial în cursă șapte candidaţi: Vasile Costiuc, de la Partidul „Democrația acasă”, Andrei Năstase, candidatul unic al Platformei Demnitate şi Adevăr, Partidului Acţiune şi Solidaritate şi al PLDM, Alexandr Roşco, de la Partidul "Casa Noastră - Moldova", Reghina Apostolova, de la Partidul Şor, Valeriu Munteanu, de la PL, Ion Ceban, de la PSRM, precum și Victor Strătilă, de la Partidul Verde Ecologist. În acelaști timp, expertul în energetică Sergiu Tofilat este în proces de colectare a semnăturilor, iar intenția de a se înscrie în cursă şi-a anunţat-o şi candidatul Partidului Unității Naționale, Constantin Codreanu. De la Chișinău, la Bălți. Acolo candidatul din partea Partidului Unității Naționale, Sergiu Burlacu, a mers azi la Consiliul electoral al Circumscripţiei municipale Bălţi nr. 2 pentru a-și depune actele.

Și candidatul formațiunii „Partidul Nostru”, actualul primar interimar al orașului Bălți, Nicolai Grigorișin, a mers la autoritatea electorală din Bălți pentru a-și depune dosarul. Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru, a postat pe Facebook mai multe fotografii, iar într-un mesaj afirmă că a început schimbarea la față a orașului Bălți și că a plantat mai multe flori în fața Primăriei.

Până în prezent au fost înregistraţi oficial în cursă doi concurenți: Arina Spătaru, candidatul Platformei Demnitate şi Adevăr, și Alexandr Usatâi, candidatul socialiștilor. În acelaşi timp, candidații independenți Elena Grițco și Boris Marcoci sunt în proces de colectare a semnăturilor de susținere. Totodată, candidatul formațiunii Partidului politic „Şor”, Pavel Verejan, și-a depus actele și este în așteptarea unui răspuns.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: