image
Sursa foto: Yves Herman

Theresa May spune că nu va face compromisuri în privinţa planului său pentru Brexit

Premierul britanic Theresa May a afirmat că nu va face compromisuri în negocierile cu Bruxelles-ul în privinţa planurilor sale pentru Brexit, după ce presa a relatat că rivalii săi din partidul propriu vor publica o propunere pentru o separare mai clară de Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Cu mai puţin de două luni până la termenul la care Marea Britanie şi UE vor să încheie acordul pentru Brexit, May are dificultăţi cu obţinerea sprijinului din partea partidului său şi a naţiunii divizate pentru planul despre care afirmă că este favorabil afacerilor, notează News.ro.

UE a salutat cu precauţie aşa-numit plan de control, menit să protejeze comerţul transfrontalier, dar vor urma negocieri dificile.

”Nu voi fi presată să accept compromisuri legate de propunerile de control care nu sunt în interesul naţional. Lunile următoare vor fi de o importanţă majoră pentru viitorul ţării noastre şi îmi cunosc clar misiunea”, a scris May în jurnalul Sunday Telegraph.

Planul prevede rămânerea Marii Britanii într-o zonă de liber schimb cu UE pentru bunurile manufacturate şi agricole. Dar unii susţinători ai Brexitului au spus că acest lucru ar însemna că o parte din economia britanică ar respecta în continuare reglementările impuse de Bruxelles.

Doi dintre parlamentarii importanţi ai partidului lui May, Boris Johnson şi David Davis, au demisionat, în luna iulie, din posturile de ministru de Externe, respectiv ministru pentru Brexit, afirmând că planul lui May nu merge suficient de departe şi că ar dezamăgi milioane de oameni care au votat pentru ieşirea din UE la referendumul din 2016.

Potrivit unui articol al Sunday Times, cei doi parlamentari sunt pregătiţi să publice propriul lor plan pentru Brexit, înainte de conferinţa anuală a Partidului Conservator, care va avea loc la sfârşitul lunii septembrie.

Planul va avea rolul să o preseze pe May, care va trebui să obţină aprobarea Parlamentului pentru acordul cu Bruxelles-ul, înainte de ieşirea Marii Britanii din UE, pe 29 martie 2019.

May a reiterat că Marea Britanie va fi gata să iasă din UE fără un acord, dacă cele două părţi nu vor putea conveni termenii separării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: