image
Sursa foto: jurnal.md

Voronin, la Jurnal TV: De ce Plahotniuc s-a supărat pe Filip și Diacov, ce sfat îi dă Maiei Sandu și de ce îl acuză pe Filat

Fostul președinte Vladimir Voronin a avut cuvinte de laudă la adresa premierului Maia Sandu, a cărei activitate în fruntea Guvernului susține că o apreciază, în ciuda unor impedimente pe care i le-ar pune șeful statului Igor Dodon. El a venit cu mai multe sfaturi către șefa Executivului în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV și chiar susține că și-ar dori să-i fie „consilier neoficial”.

Discuția s-a concentrat și în jurul lui Vladimir Plahotniuc și a reținerii de care a dat dovadă Vladimir Voronin în ultimii ani când a vorbit despre acesta. Întrebat dacă el sau fiul său Oleg au fost amenințați vreodată de Plahotniuc, fostul șef al statului a spus că, în cel privește, acest lucru nu s-a întâmplat. Voronin a precizat însă că după 2012, când fiul său l-a atacat pe Plahotniuc într-un interviu, afacerile acestuia au avut de suferit.

Voronin a mai spus că Plahotniuc „nu a putut de unul singur să conducă un stat” și „că oamenii care l-au ajutat au rămas în continuare în diferite instituții ale statului”.

Subiectul evenimentelor din aprilie 2009 a stârnit polemici dure între moderatorul Alex Cozer și Vladimir Voronin, fostul președinte susținând că, de fapt, lucrurile nu au fost atât de grave precum le-a prezentat presa.

Solicitat să comenteze o declarație recentă a lui Vlad Filat, precum că Voronin i-ar fi trimis la scurt după ce el a devenit premier, printr-un intermediar, informații precum că Plahotniuc ar fi fost implicat în devastările de atunci, fostul președinte a negat aceste informații.

El l-a acuzat pe Filat că s-a numărat printre organizatorii evenimentelor de atunci, dar că nu și-a dat seama ce urma să se întâmple în acea zi.

Vorbind despre reforma justiției, Voronin a salutat proiectul pregătit de către alianța de guvernare, susținând că „este absolut de acord” cu evaluarea tuturor procurorilor și judecătorilor. Mai mult, el a spus că procurorul general ar trebui numit politic, întrucât este „reprezentantul statului” și nu al „unei adunări”.

În plus, el a propus ca Parlamentul să pregătească o „lege a confiscării averii obținute ilicit”, iar dacă aceasta va fi implementată atunci „mulți judecători și procurori vor răspunde”.

„Sper că ma aude Maia Sandu. Și să vedem cum o să procedeze și socialiștii. De urgență este nevoie de o astfel de lege”, a declarat Voronin.

Fostul șef al statului a criticat și reacția judecătorilor la proiectul de reformă a justiției.

„Susțin totalmente poziția Guvernului și a minsterului Justiției. Niciun fel de adunări. Ei asta fac de frică. Că se tem că o să se ajunge la ei”, a declarat Vladimir Voronin.

El a spus că, în general, apreciază activitatea premierului Maia Sandu, care „se zbate ca peștele pe uscat” și că își propune serviciile premierului pentru a-i fi „consilier neoficial”.

„Doamna Maia Sandu se zbate ca pestele pe ușcat. Știu ce înseamnă prim-ministru. Și în interiorul cabinetului de miniștri sunt probleme. Și de la socialiști”, a punctat fostul președinte, menționând că „apreciază la justa valoare” activitatea șefei Executivului.

În schimb, a avut critici dure la adresa președintelui Igor Dodon, despre care a spus că nu are niciun motiv să „atace” Guvernul Sandu, ci să-și asume și el activitatea Executivului: „Socialiștii au pus toată povara pe Blocul ACUM”.

Întrebat cum comentează anumite temeri exprimate în spațiul public, precum că Igor Dodon și-ar dori să devină „noul Plahotniuc”, Voronin a spus că acesta „nu are așa capacități”, el în toată cariera sa fiind „locțiitor”.

El a criticat și vizitele dese ale lui Igor Dodon, manifestându-și temerea că termenul „autonomie largă” despre care vorbește actualul președinte ar putea fi „același memorandum Kozak” respins în 2003.

În cadrul emisiunii s-a vorbit și despre alegerile locale din Chișinău și de ce comuniștii nu au înaintat un candidat la funcția de primar. PCRM, susține Voronin, nu a înaintat un candidat deoarece nu și-a „dorit să intre în toate nebunia aceasta cu 21 de candidați”.

Întrebat dacă faptul că PCRM nu are candidat l-ar putea favoriza pe Ion Ceban, liderul comunist a spus că nu crede asta și că este categoric împotriva candidatului socialist, „care în viața lui nu a condus cu o oaie, nici cu doi iepuri, dar ce să facă el cu un oraș de un milion de locuitori?”.

El a mai spus că și-ar dori schimbarea legii, ca primarul de Chișinău să fie propus de către Guvern.

Voronin a dezvăluit în cadrul emisiunii și că Vladimir Plahotniuc nu și l-a dorit pe Pavel Filip în fruntea Partidului Democrat, ci că favoritul său ar fi fost Vladimir Cebotari.

„Plahotniuc i-a dat procură ca să fie președinte de partid lui Cebotari. Dar Filip a simțit că este bine pregătit, vorbește și acum despre succesele lui în funcția de prim-ministru, pe care doar el și le amintește. Cu ajutorul lui Diacov a ajuns președinte. Plahotniuc s-a supărat și i-a dat afară din sediu. Iar finanțarea e zero de azi. Să vedem ce o să facă ei mai departe”, a menționat liderul PCRM.

Noutăţile partenerilor

comentarii: