image
Sursa foto: Jurnal.md

Vicepreședintele Platformei DA, despre noua lege a salarizării: „Balonul de săpun al lui Plahotniuc începe să se dezumfle”

Costul implementării noii legi a salarizării, anunțată de PD, se estimează pentru perioada 2019-2021 la 3 950 milioane de lei.

Potrivit proiectului care a fost expus pentru consultări publice, valoarea minimă de referință stabilită pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1500 lei pentru majoritatea categoriilor de angajați în sectorul public.

Șeful PD Vladimir Plahotniuc anunța pe 23 octombrie că „niciun angajat în sistemul public nu va primi un salariu mai mic de 2 mii de lei". Duminică, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat la una din televiziunile controlate de PD: „Pentru anul viitor, pentru marea majoritate, noi stabilim nivelul minim de 1500 de lei. Conform calculelor noastre, pentru 2020 vom putea merge la 1700 de lei, peste doi ani – la 1900."

Asta în timp ce, potrivit datelor statistice, pentru primul semestru minimumul de existență constituie circa 1900 lei.

„Guvernarea a întrat într-o fază de descompunere, la care ei nici măcar nu coordonează mesajele”, comentează vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

„Vedem că, la cinci zile distanță, balonul de săpun al lui Plahotniuc începe să se dezumfle. Orice reformă se face nu în pripă electorală și de o guvernare care ultimii nouă ani, având toate instrumentele pentru a majora semnificativ veniturile populației, s-a ocupat eminamente de furturi și delapidări în proporții uriașe”, a declarat Alexandru Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA explică modul în care reforma salarizării va fi implementată când formațiunea pe care o reprezintă va accede la guvernare.

„Forța noastră antioligarhică și unită va implementa realmente această reformă, precum și multe altele, identificând mai multe surse suplimentare pe intern și având sprijinul macrofinanciar extern. Vom face schimbări sistemice, robuste și durabile, benefice tuturor cetățenilor țării, cu excepția unui cerc îngust de criminali aflați în prezent la putere”, a spus Slusari.

Potrivit proiectului de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, către 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% - din bugetele locale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: