image
Sursa foto: esp.md

Șeful Delegației UE, despre reformele profunde necesare Republicii Moldova

Chiar dacă anunță despre anumite progrese, autoritățile de la Chișinău au dat înapoi pe alte poziții. Printre acestea se numără anularea rezultatelor alegerilor din iunie și situația existentă în justiție. Este opinia șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Peter Michalko, exprimată în cadrul celei de-a patra reuniuni a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană-Republica Moldova.

Peter Michalko afirmă că în cazul implementării Acordului de Asociere, autoritățile de la Chișinău au dat dovadă de o experiență mixtă.

„Din păcate, în perioada care a urmat s-au înregistrat și fenomene care au mers împotriva acestui parteneriat și împotriva progresului pozitiv. Aici trebuie să pomenim de anularea rezultatelor alegerilor din Chișinău, care au avut loc în mod liber și corect, au fost câștigate de către domnul Andrei Năstase, dar anularea alegerilor nu a dat voie voinței alegătorilor din Chișinău să aibă pe primarul pe care și l-au ales”, a declarat șeful Delegației UE.

O reformă profundă este necesară în domeniul justiției, subliniază Peter Michalko.

„Nu s-a văzut mult progres în domeniul justiției, care este considerat unul din cele mai problematice în Republica Moldova, independența judecătorească și sistemul judiciar fiind unul în care reforme nu au avut prea mult loc și poate ați văzut anul trecut că Uniunea Europeană nu a putut să elibereze, să plătească ultima parte a suportului bugetar pentru că reforma justiție pentru că reforme care au trebuit nu a avut loc. Aici se așteaptă încă mult progres și mult lucru”, a punctat Michalko.

Oficialul european a vorbit și despre importanța pedepsirii celor implicați în frauda bancară.

„Trebuie să continue Republica Moldova efortul în domeniul luptei împotriva corupției și împotriva spălării banilor în general, dar în mod concret și investigarea fraudei bancare, recuperarea banilor pierduți și în mod egal pedepsirea acelor care sunt responsabili pentru că și ăsta este un test despre sinceritate și despre capabilitatea partenerilor moldoveni de a îndeplini angajamentele și de a implementa standardele în mod real”, a mai spus ambasadorul UE.

Diplomatul afirmă că în parteneriatul cu Republica Moldova, UE continuă să pună accent pe respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor.

„Mai ales acum, în perioada în care țara intră în campanie pre-electorală, când va fi foarte necesar ca toate standardele care țin de proces electoral să fie respectate. După adoptarea sistemului electoral anul trecut, fără respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și OSCE, împotriva pozițiilor foarte clar exprimate de către instituții europene, este clar că aceste recomandări nerespectate înseamnă astăzi un set de riscuri care vor fi parte a atenției sau vor fi monitorizate în ceea ce privește desfășurarea procesului electoral”, a declarat

Și alte aspecte sunt în atenția oficialilor europeni.

„Asta fiind și domeniul mass-mediei, și situația pe piață, probleme cu concentrarea proprietății mass-media, probleme cu acces mass-media la piața de publicitate și sigur că legislația necesară pentru a reglementa standarde în aceste domenii”, spune Peter Michalko.

În același timp, trebuie create toate condițiile pentru atragerea investițiilor străine, mai spune șeful Delegației Uniunii Europene.

„O șansă pentru atragerea investitorilor și creștere foarte mare în economie și Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă și creșterea standardelor sociale. Este important asta și pentru aspectul demografic pentru că populația pleacă din această țară și motive pentru asta sunt nu numai economice și sociale, dar și condiții în justiție, în domeniul drepturilor omului și altele”, a punctat oficialul.

Peter Michalko le-a mulțumit reprezentanților societății civile pentru activitate și a menționat rolul important al acesteia, mai ales în contextul alegerilor parlamentare care se apropie.

Platforma societății civile UE-Moldova a adoptat o declarație în care se arată că implementarea Acordului de Asociere înregistrează un declin. Structura a fost instituită în 2016 și este formată din reprezentanți ai fiecărei părți.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: