image
Sursa foto: video-images.vice.com

România: Protest de comemorare a represiunii împotriva manifestanţilor din 10 august, în Piaţa Victoriei din București

Un protest de „comemorare” a „represiunii împotriva manifestanţilor” din 10 august are loc vineri seara în Piaţa Victoriei din București, relatează News.ro.

„Vineri 17 august se împlineşte o săptămână de la momentul în care, la protestul diasporei, am asistat stupefiaţi la atacul revoltător pe care forţele dirijate politic ale jandarmeriei l-au pornit asupra cetăţenilor paşnici. Potrivit datelor oficiale din 11 august, ordinul de dispersare a pieţei a fost dat la ora 23:11 iar 452 de persoane au necesitat îngrijiri medicale. Acestora li se adaugă cei care au dezvoltat simptome ulterior şi au căutat ajutor medical în zilele următoare. Ne întâlnim la ora 22:45 pentru a putea comemora în tăcere momentul când a început represiunea împotriva manifestanţilor. Este nevoie să fim cel puţin 452 de persoane care să purtăm măşti (chirurgicale sau pentru zugrăvit) şi să reamintim lumii că democraţia moare în România în gaze şi bastoane”, arată organizatorii, Rezistenţa şi Iniţiativa România, pe pagina evenimentului.

Peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din 10 august.

Până joi seară au fost înregistrate 211 plângeri penale în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, iar 92 de persoane au fost până acum audiate. A fost ataşat la dosar şi Ordinul de intervenţie în forţă întocmit de către comandantul acţiunii şi aprobat de prefectul municipiului Bucureşti prin contrasemnare.

Parchetul General a anunţat marţi că procurorul general Augustin Lazăr a dispus preluarea de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente din Piaţa Victoriei, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.

Noutăţile partenerilor

comentarii: