image
Sursa foto: Jurnal.md

Raport WatchDog: Fraudele masive la Moldovagaz au început acum 20 de ani

Situația dezastruoasă în care se află acum Moldovagaz este în mare parte din cauza administrării frauduloase, cu acordul tacit al acționarilor, în mod special al acționarului majoritar Gazprom. Aceasta a fost agravată și de condițiile abuzive impuse de Gazprom la semnarea contractelor de livrare și tranzitare a gazelor. De asemenea, au fost luate decizii ilegale și nechibzuite de către ANRE, Guvern și Parlament, iar patrimoniul întreprinderii a fost delapidat în proporții deosebit de mari.

Concluziile se regăsesc în Raportul privind activitatea SA „Moldovagaz” şi schemele de fraudare a consumatorilor pe parcursul ultimilor 20 ani, prezentat de Comunitatea pentru advocacy şi politici publice „WatchDog.MD” în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Expertul comunității „WatchDog” și unul din autorii studiului Sergiu Tofilat susține că, de la primii ani de independență a Republicii Moldova, complexul de gaze naturale a fost dominat de interesele corupte ale elitelor politice. Profitând de această „slăbiciune” a decidenților politici de la Chișinău, concernul Gazprom a preluat la prețuri derizorii cota majoritară asupra infrastructurii de transport și distribuție a gazelor. Potrivit lui, cele mai grave încălcări au fost comise anume la privatizarea rețelelor de transport în anul 1995 și a gazoductelor de distribuție în anul 1998, prin transmiterea cotei majoritare către Gazprom în contul achitării datoriilor la gaz.

Deși Moldovagaz deține monopolul în sectorul gazelor naturale, întreprinderea este în situație de faliment, adică datoriile depășesc de câteva ori valoarea patrimoniului. Principala cauză, susține Sergiu Tofilat, este schema contractuală prin care furnizorul din Republica Moldova livrează gaze în regiunea transnistreană fără ca acest gaz să fie achitat. Ca rezultat, Moldovagaz continuă să acumuleze datorii enorme față de concernul Gazprom, care astăzi depășesc suma de șapte miliarde de dolari SUA. Această schemă contractuală de livrare a gazelor „pe datorie” este folosită de Gazprom pentru legalizarea finanțării autorităților separatiste din stânga Nistrului.

Potrivit Raportului, administrarea defectuoasă a întreprinderii Moldovagaz este un alt factor care influențează asupra majorării nejustificate a tarifelor la gaz și creșterii datoriei față de Gazprom. Toate încălcările depistate în urma controalelor efectuate la Curtea de Conturi sau ANRE nu s-au soldat cu sancționarea factorilor de decizie din administrația Moldovagaz. Dimpotrivă, persoanele implicate în efectuarea controlului au fost persecutate.

Expertul spune că modul în care administrarea defectuoasă a Moldovagaz a dus la creșterea neîntemeiată a cheltuielilor și delapidarea patrimoniului întreprinderii, cu acceptul tacit al acționarilor și organelor de anchetă. O parte din aceste cheltuieli nejustificate au fost incluse de ANRE în tarifele pentru gaz, iar pe de altă parte a dus la majorarea datoriei față de Gazprom.

Pentru a soluționa problemele legate de formarea tarifelor și de administrare a întreprinderii, „Watch Dog” recomandă stabilirea cheltuielilor nejustificate care au fost incluse abuziv în tarifele la gaz sau au condus la majorarea datoriei pentru gaz față de Gazprom. Cheltuielile nejustificate trebuie excluse din tarif, iar restul cheltuielilor ar urma să fie asumate de acționarii care au tolerat încălcările pe tot parcursul activității Moldovagaz. De asemenea, la această întreprindere trebuie făcut un audit pentru a stabili costurile justificate și pentru a determina valoarea fraudelor și valoarea reală a devierilor tarifare.

În prezent toată infrastructura de livrare a gazelor, cu excepția interconectorului Iași-Ungheni, este administrată de întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz. Acționarul principal al întreprinderii este concernul rus Gazprom, care deține cota de 50%+1 acțiuni și administrează cota de 13,4% care aparține regiunii transnistrene. Guvernul Republicii Moldova deține pachetul de blocaj de 35,5% din acțiunile Moldovagaz, iar alte 1,3% aparțin unor persoane fizice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: