image
Sursa foto: cotidianul.md

Partidul cvasi-inexistent care primește aproape un milion de lei anual de la stat

Partidele politice din Republica Moldova sunt finanțate anual în cuantum 0,2% din veniturile la bugetul de stat, sau în jur de 45 de milioane de lei în anul 2017.

Datorită acestei legi, mai multe formațiuni politice, în special cele cu rezultate bune în precedentele alegeri locale și parlamentare, au beneficiat de finanțări consistente de la stat.

Cei mai mulți bani, peste 8,5 milioane de lei, au mers către Partidul Liberal Democrat. Sume însemnate au primit și Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, fiecare cu câte peste 7,5 milioane de lei.

Potrivit legii, partidele sunt finanțate în dependență de rezultatele pe care le obțin în cadrul alegerilor parlamentare (50%) și cele locale (50%).

Există însă și unele partide care practic nu există, dar care se bucură de finanțări extrem de consistente de la stat. Este și cazul Partidului Acțiunea Democratică (PAD), condus de actualul consilier al premierului Pavel Filip, Mihai Godea, care doar în 2017 a primit peste 730 de mii lei.

Iar asta în condițiile în care formațiunea lui Mihai Godea practic a dispărut de pe scena politică, nemanifestându-se în ultimii ani în vreun fel. Mai mult, la ultimele alegeri parlamentare, PAD a obținut doar 0,16% din voturi adică unul dintre cele mai modeste rezultate.

Finanțarea atât de consistentă pentru partidul lui Godea se datorează participării, în localele din 2015, în cadrul blocului electoral „Platforma Iurie Leancă”, care a obținut peste 7% din voturi la nivel național.

Atunci blocul electoral a fost format din două partide, PLR și PAD, întrucât Iurie Leancă încă nu avea un partid înregistrat.

Faptul că partidul lui Godea este practic inexistent o denotă și raportul financiar, din care reiese că în 2017 nu s-a cheltuit niciun ban din cei 730 de mii de lei, scrie cotidianul.md.

Mult mai activ nu este nici partidul partener în 2015 al PAD, PLR, care se bucură însă de o finanțare și mai importantă, de peste un milion de lei.

PLR a trecut în raportul financiar că a cheltuit acești bani, în mare parte, pentru salarizarea personalului și chiria sediilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: