image
Sursa foto: Jurnal.md

Andrei Năstase: Dacă aș fi în situația judecătorilor CC, mi-aș fi asumat în mod voluntar și public un test cu poligraful

Procedura de alegere a noului președinte al Curții Constituționale a fost compromisă, iar Vladimir Țurcan ar trebui să demisioneze. Este declarația vicepremierului Andrei Năstase, copreședinte al blocului ACUM Platforma DA și PAS.

Totodată, Andrei Năstase afirmă că dacă ar fi fost în situația judecătorilor Curții Constituționale, și-ar fi asumat și trecerea unui test la poligraf.

„Fără transparență nu putem reclădi statul de drept. Curtea Constituțională nu poate face excepție în această privință. Cred că cetățenii au o așteptare firească și legitimă să știe în interesul cui acționează cei chemați să vegheze la respectarea Constituției. Salut în acest context faptul că și Domnica Manole, în ciuda reticenței instituționale inițiale, a venit cu o poziție clară și tranșantă, pentru a elimina orice speculații sau știri false. De altfel, dacă mă întrebați pe mine, dacă aș fi fost în situația judecătorilor de la Curtea Constituțională, eu mi-aș fi asumat în mod voluntar și public chiar și un test cu poligraful. Și îi îndemn și pe toți cei vizați să o facă”, a declarat Năstase într-un interviu pentru Oficial.md.

În opinia vicepremierului, singura soluție ar fi demisia socialistului Vladimir Țurcan din funcția de președinte al CC, iar poziția să fie ocupată de cineva fără un trecut politic.

„Votul pentru funcția de președinte a compromis ceea ce noi speram să fie un nou început pentru Curtea Constituțională, care trebuie să fie un pilon al statului de drept pe care noua guvernare dorește să îl edifice în Republica Moldova. Părerea mea este clară: procedura de alegere a noului președinte a fost compromisă și cred că cel puțin domnul Țurcan ar trebui să demisioneze. Este singura modalitate prin care putem încerca, în al 12-lea ceas, să salvăm Curtea Constituțională de oprobriul public”, a menționat Andrei Năstase.

„Eu cred că este nevoie ca această poziție să fie ocupată de cineva fără un trecut politic. Noi vrem depolitizarea instituțiilor din sfera statului de drept – este de altfel mandatul pe care ni l-au conferit cetățenii. Or, un președinte de CC, o persoană provenită tocmai din spațiul politic nu are cum să dea societății încrederea că progresăm pe acest drum al depolitizării justiției, inclusiv a palierului dreptului constituțional”, a mai spus Andrei Năstase.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: