image
Sursa foto: jurnal.md

Locuitorii din Gagauzia își aleg astăzi başcanul; Unde se înregistrează cea mai bună prezenţă la vot

În UTA Găgăuzia se desfăşoară alegerile pentru guvernatorul autonomiei. Până la această oră, peste 32% din alegători s-au prezentat la urnele de vot.

Cea mai mare prezenţă se înregistrează în raionul Ceadâr-Lunga, urmat de Comrat şi Vulcăneşti, arată datele comisiei electorale de la Comrat.

Locuitorii autonomiei aleg din patru candidaţi – Irina Vlah, Serghei Cimpoieş, Ivan Burgudji şi Dmitri Manol. În urma unei decizii de instanţă, candidatul Vasili Aladov a fost lipsit de dreptul de a candida, iar în dreptul numelui său, în buletinele de vot este ştampilat cuvântul „Eliminat”.

Astăzi, în timpul desfășurării scrutinului, Dmitri Manol a solicitat CEC-ului de la Comrat să retragă de urgență candidatura Irinei Vlah din campania de alegere a başcanului. Acesta susţine că Vlah ar fi mituit alegătorii. Totodată, candidatul nu a prezentat nici o probă pentru a demonstra cele declarate. Din acest motiv, plângerea a fost respinsă, transmite Moldpres.

Scrutinul din Găgăuzia este urmărit de 192 de observatori.

Pentru desfășurarea scrutinului, în regiune au fost deschise 66 de birouri electorale, care vor activa de la ora 7.00 până la ora 21.00.

La urnele de vot sunt așteptați în total 106 068 de alegători. Dintre aceştia, 45805 de alegători locuiesc în raionul Comrat, 39501 – în raionul Ceadâr-Lunga şi 19762 – în raionul Vulcăneşti.

Guvernatorul (Başcanul) este persoana oficială supremă a unităţii teritoriale autonome cu statut special Găgăuzia (UTA Gagauz-Yeri), care este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor. Guvernatorului i se subordonează toate autorităţile administraţiei publice din UTA Găgăuzia. Conform legislaţiei privind statutul juridic special al Găgăuziei, guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani, pe bază alternativă. Candidaţii pentru funcţia de guvernator trebuie să fi împlinit vârsta de 35 de ani şi să posede limba găgăuză.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: