image
Sursa foto: blacknews.ro

Sudan: Peste 35 de morţi în urma dispersării unui protest în capitala ţării

Peste 35 de persoane au murit şi alte sute au fost rănite în dispersarea luni, din ordinul Consiliului Militar, a protestatarilor din faţa cartierului general al armatei de la Khartoum, a anunţat marţi Comitetul Central al Medicilor Sudanezi.

Acesta este ultimul bilanţ provizoriu furnizat de acest grup de specialişti apropiat mişcării de protest, care precizează într-un comunicat că numeroşi răniţi sunt "la terapie intensivă".

Începută pe 6 aprilie pentru a cere plecarea preşedintelui Omar al-Bashir, înlăturat de la putere cinci zile mai târziu de către armată, o adunare a mii de manifestanţi a continuat apoi pentru a obţine transferul către civili a puterii preluate de Consiliul Milita

Intervenţia de luni a fost ferm condamnată în plan extern, inclusiv de ONU, Statele Unite şi Marea Britanie. Consiliul Militar de tranziţie a negat că a dispersat „prin forţă" manifestaţia de tip sit-in, scrie agerpres.ro.

În replică, mişcarea de contestare a chemat populaţia să revină în stradă marţi pentru o rugăciune funebră musulmană şi pentru "a manifesta paşnic".

Mai devreme marţi, Consiliul Militar a spus că "regretă" evenimentele şi s-a referit la o "operaţiune de curăţare" realizată în apropierea locului protestului de către forţele de securitate, acţiune care a degenerat. Consiliul a promis o investigaţie.

Generalii au anunţat în acelaşi timp stoparea negocierilor cu Alianţa pentru Libertate şi Schimbare, reprezentanta manifestanţilor, şi au chemat la alegeri în termen de 9 luni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: