image
Sursa foto: digisport.ro

Real Madrid şi Barcelona, cele mai bogate cluburi de fotbal din lume: Cine conduce în topul întocmit de Forbes

Real Madrid şi Barcelona sunt cele mai valoroase cluburi de fotbal din lume - cele două mari rivale din La Liga au depăşit pe Manchester United în clasamentul întocmit de prestigioasa revistă americană Forbes, scrie digisport.ro.

Real Madrid este pe locul 3 în topul celor mai bogate societăţi sportive, fiind evaluată la 4,2 miliarde de dolari. Barcelona nu a prins podiumul la mustaţă - pierderile din sezonul trecut, 37 de milioane de euro, au făcut ca gruparea catalană să fie estimată la 4,02 miliarde de dolari.

Sponsorii au jucat un rol important - gruparea de pe Bernabeu a cedat drepturile către Providence Equity pentru 224 de milioane de dolari, în timp ce Barcelona a semnat cu gigantul japonez Rakuten un contract în valoare de 246 de milioane de dolari. De asemenea, gruparea blaugrana a mai primit 174 de milioane de la Nike.

Drepturile de televizare, o importantă sursă de venituri

Şi Champions League aduce venituri uriaşe. UEFA a pus la dispoziţie o sumă record în ultima ediţie, 2,28 milioane de dolari, cu 30% mai mult decât sezonul precedent când Real a câştigat din nou trofeul. Astfel că finalistele de acum, Liverpool şi Tottenham, vor încasa între 104 şi 117 milioane de dolari.

Drepturile de televizare reprezintă altă sursă importantă de bani la buget - poate de aceea, cel mai bogat club din lume este Dallas Cowboys. Gruparea din NFL face cele mai mari ratinguri, deşi nu a mai cucerit un trofeu de 23 de ani. Asta pentru că televiziunile americane plătesc sume exorbitante - cel puşin 260 de milioane de dolari este suma încasată pe an de o franciză din NFL doar din contractul pentru televizări.De altfel, Dallas Cowboys este echipa cu cel mai mare profit înregistrat, 365 de milioane de dolari!

Dacă în 2012 era o singură echipă a cărei valoare depăşea 2 miliarde de dolari, Manchester United, acum sunt nu mai puţin de 52 de cluburi. Lider absolut până recent, United este acum abia pe locul 6 în lume. Iar dacă în 2016 Real Madrid devenea cel mai scump club din lume, acum spaniolii se înclină în faţa americanilor, fiind depăşiţi şi de echipa de baseball, New York Yankees.

Deţinătoarea UEFA Champions League, Liverpool, este pe locul 45 în lume.

Iată lista celor mai bogate 10 cluburi din lume:

1. Dallas Cowboys (NFL) - 5 miliarde de dolari

2. New York Yankees (MLB) - 4,6 miliarde de dolari

3. Real Madrid 4,24 miliarde de dolari

4. Barcelona 4,02 miliarde de dolari

5. New York Knicks (NBA) 4 miliarde de dolari

6. Manchester United - 3,81 miliarde de dolari

7. New England Patriots (NFL) 3,8 miliarde de dolari

8. Los Angeles Lakers (NBA) 3,7 miliarde de dolari

9. Golden State Warriors (NBA) 3,5 miliarde de dolari

10. New York Giants (NFL) 3,3 miliarde de dolari

10. Los Angeles Dodgers (MLB) 3,3 miliarde de dolari

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: