image
Sursa foto: captură Jurnal TV

Kozlovska: Intențiile regimului din RM de a discredita Open Dialog - acțiuni de compromitere a viitoarelor alegeri

Intențiile procurorilor de la Chișinău de a discredita Fundația „Dialog deschis” sunt niște acțiuni de compromitere a viitoarelor alegeri. Este opinia președintei fundației, Ludmila Kozlovska, exprimate în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

Și invitații la dezbateri au remarcat că un dosar penal, în care Kozlovska este suspectată de spionaj și spălare de bani, a fost inițiat nu pentru a o băga la închisoare pe ea, ci pentru a hărțui opoziția de la Chișinău.

„Ei au inițiat acest dosar pentru a hărțui și a angaja într-o agendă separată de epuizare, de descurajare, opoziția din Republica Moldova. Aici vorbesc de opoziția politică vizată. Este vorba despre PAS și de Platforma DA, reieșind din considerentul că suntem în campania electorală, ei distrag atenția și descurajează respectivele partide politice, încercând să-i angajeze într-un proces de hărțuire publică în baza acestui dosar penal intentat absolut neîntemeiat în mod vădit, fiind un dosar la comandă și politic în opinia mea”, consideră directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme, Ștefan Gligor.

„Ultimele evenimente care au avut loc în Republica Moldova nu pot fi numite altfel decât o formă de dosăreadă, când mai multe dosare se pornesc în materie care nu ține de sfera urmăririi penale, ci foarte clar poate fi urmărit interesul politic în acest gen de dosare. Acest dosar nu este o excepție, deoarece articolele acestea la care se face referire în această citație, mi-e greu de spus că o organizație nonguvernamentală poate fi subiectul acestor infracțiuni”, a spus și vicepreședintele Platformei DA, Stanislav Pavlovschi.

Ștefan Gligor susține că dacă ar fi să se meargă după logica procuraturii, atunci oricare reprezentant al societății civile ar putea fi cercetat de spionaj.

„Doamna Kozlovska, doamna Maia Sandu, domnul Andrei Năstase, care din ei are acces la secrete de stat? Sau poate Natalia Morari, sau poate orice reprezentant al societății civile, oricare din noi, care apar în platourile televiziunii, care sunt specializați în politici publice, care este gradul nostru de acces la informații cu caracter limitat, secret sau confidențial? Este niciunul. Noi nu dispunem de astfel de informații”, remarcă expertul.

Într-o intervenție prin Skype, Ludmila Kozlovska a spus că nu crede în veridicitatea deschiderii acestui dosar, întrucât ea nu este cetățean al Republicii Moldova. Mai mult. Nu a primit nicio citație în acest sens din partea autorităților. Cât despre vânzarea armelor, pentru care ar fi învinuită, ea spune că are o tentă propagandistă.

„E propagandă, deoarece fundația noastră nu poate vinde și noi nu vindem sub nicio formă, cu atât mai mult, arme. Singurul lucru, care l-am făcut în perioada „euromaidanului”, am avut posibilitatea să avem un acord de permisiune din partea guvernării poloneze. Era nevoie de o licență specială, precum singura organizație neguvernamentală, care a primit permisiunea de la toate serviciile secrete poloneze, dar și de la ministerele Apărării, al Afacerilor Interne, pentru a transporta haine de protecție, precum vestă anti-glonț, căști, dar și alte haine de protecție în Ucraina”, a declarat președinta Fundației „Dialog Deschis”.

Ludmila Kozlovska spune că nici nu ar fi fost vreodată în Republica Moldova.

„Singurul lucru pe care l-am făcut - am apărat drepturile omului. Noi am acumulat informații despre încălcarea, de către guvernare, a drepturilor omului în Republica Moldova, - a cetățenilor, activiștilor, avocaților, judecătorilor, reprezentanților societății civile”, a precizat Kozlovska.

„Dispuneți de informații, precum că serviciile secrete moldovenești au indus în eroare serviciile secrete poloneze, folosindu-vă pe dvs. și organizația pe care o reprezentați, precum că ați încercat să discreditați opoziția politică moldovenească și activiștii civici?”, a întrebat-o Ștefan Gligor.

„Da, există o asemenea informație. Din păcate, nu dispun de dovezi concrete, dar imediat după ce a avut loc așa-zisa deportare a mea, adică, când în Polonia am fost inclusă în lista oamenilor interziși în spațiul Schengen și, în pofida faptului că ei nu au nimic absolut împotriva mea, a familiei mele, organizației nostre, dovezi că noi am fi făcut ceva ilegal, precum guvernarea poloneză a primit o oarecare informație secretă din Moldova”, a precizat Ludmila Kozlovska.

Spre final, președinta fundației „Dialog deschis” a conchis că toate aceste acțiuni se fac „pentru a compromite alegerile, deoarece activiștii civici care planifică să dea startul alegerilor, să le facă imposibilă participarea și pentru a le strica reputația”.

Am încercat să obținem o informație completă despre acest dosar de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Adjunctul procurorului-șef, Vitalie Busuioc, ne-a comunicat că responsabil de acest caz este un alt procuror, iar pentru o reacție să revenim mâine, întrucât astăzi nimeni nu este la serviciu.

Precizăm că Parlamentul a constituit, la începutul lunii octombrie, o comisie de anchetă care investighează „elucidarea circumstanțelor imixtiunii Fundaţiei ”Dialog deschis” în treburile interne ale Republicii Moldova și finanţarea ilegală a unor partide politice”. Din comisie făceau parte trei deputați PD, doi socialiști și unul de la grupul PPE. Fundația „Dialog deschis” este o organizație internațională de drepturi ale omului cu reprezentanțe la Varșovia, Kiev și Bruxelles. Scopul principal al fundației este de a proteja drepturile omului, democrația și statul de drept în spațiul post-sovietic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: