image
Sursa foto: jc.md

Contractele cu Dumnezeu ale Primăriei Chișinău

În ultimii ani, pe terenurile de joacă ale mai multor școli și grădinițe din municipiul Chișinău se ridică biserici. La Gimnaziul nr. 31 din sectorul Botanica, de exemplu, un bloc a fost transformat într-o biserică unde se oficiază parastase și este interzis să mergi cu lumânări de acasă. În plus, directoarea acestei instituții de învățământ și-a constuit casă de locuit pe același teritoriu.

Terenurile din jurul mai multor şcoli și grădinițe devin tot mai mici din cauza unor construcții de cult. Blocuri întregi sunt transformate în biserici sub denumirea de centre social-culturale. Activiștii grupului „Părinți Solidari” și Curaj TV au vizitat săptămâna trecută mai multe instituții de învățământ din Chișinău pe teritoriul cărora se înalță biserici, descoperind mai multe ilegalități.

De pildă, în fața Gimnaziului nr. 31 din sectorul Botanica se înalță de câțiva ani o biserică imensă. Autorizația pentru construcție a fost emisă la 23 mai 2011 de către Direcția educație, tineret și sport a sectorului Botanica pentru construirea unui lăcaș sfânt, având menire social-culturală.

Directoarea și-a făcut casă pe terenul de sport

În curtea aceluiași gimnaziu, pe terenul de sport, directoarea interimară, Nina Pânzaru, și-a ridicat o casă în care locuiește. „Eu locuiesc în această casă. Mi s-a dat loc de trai pe teritoriul şcolii. Este decizia Primăriei, prin care s-a dat bon de repartiţie, loc de trai”, a spus directoarea acum câțiva ani.

Conform actelor de la Cadastru, Consiliul municipal a oferit la 30 decembrie 2004 un teren pentru construcția unui imobil cu suprafața de 78,3 metri pătrați în curtea gimnaziului, teren care a trecut ulterior în posesia directoarei Pânzaru.

Acest lucru a fost confirmat pentru JURNAL de Chișinău și de către șefa Direcței generale, educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău, Rodica Guțu. „Nu știu cum a dobândit directoarea acel teren pentru construcții, dar am văzut actele și casa îi aparține”, ne-a spus Guțu.

Preotul nu vrea să vorbească

Spațiile din incinta instituțiilor de învățământ sunt date în arendă sub pretextul sălilor de clasă pentru religie după care sunt trasformate în biserici. Activiștii Organizației „Părinți Solidari” și „Curaj TV” au încercat să afle de la preotul Ion Sârbu cum a obținut actele necesare pentru construcția bisericii, iar acesta a evitat să răspundă.

Una dintre slujitoarele bisericii le-a interzis activiștilor accesul în lăcaș, reproșându-le că „umblă ca hoții” și că „nu au voie să filmeze fără permisiunea directoarei”. Deși preotul Ion Sârbu și alte persoane din incinta acestei instituții de învățământ susțin că acolo se află doar o clasă de religie, la intrarea în bloc există o inscripție care interzice folosirea lumânărilor de acasă: „Cu lumânări de acasă este interzis!”, fapt recunoscut și de foștii elevi ai gimnaziului.

Dacă unii părinți susțin ideea unui lăcaș sfânt pe teritoriul gimnaziului, alții spun că din cauza construcției bisericii a fost luată o bună parte din terenul de sport, iar elevii sunt nevoiți să facă orele de sport pe asflat.

Responsabilii de educație nu știu despre slujbe

Atât Direcția educație, tineret și sport a sectorului Botanica, cât și Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău nu știu despre slujbele din interiorul gimnaziului nr. 31. Aceștia susțin că în acel bloc au loc orele de religie, iar spațiul a fost dat în arendă preotului Ion Sârbu până în 2021, conform unui raport de evaluare frontală a activității gimnaziului nr. 31 semnat în noiembrie 2017 de către șefa Direcției generale educație, tineret și sport, Rodica Guțu.

Contactată de JURNAL de Chișinău, Rodica Guțu ne-a declarat că construcția bisericii a fost stopată, iar responsabilii de la direcție lucrează în prezent la un regulament privind educația moral-spirituală, pentru a evita transformarea instituțiilor de învățământ în biserici.

„După mai multe plângeri și nereguli depistate în instituțiile de învățământ la disciplina religie, vom veni cu un regulament pentru a soluționa problemele. Pentru moment, construcțiile bisericilor au fost stopate”, a declarat Guțu.

În ce privește casa directoarei Nina Pânzaru, șefa Direcției generale educație a menționat că acesteia îi va fi retras dreptul de proprietate asupra terenului prin instanța de judecată. Nina Pânzaru deține pe moment funcția de director interimar din cauza că nimeni nu vrea de mai mulți ani să participe la concursul de ocupare a funcției de director.

Am încercat să discutăm cu Pânzaru, însă, potrivit directoarei adjuncte a gimnaziului, Adela Colibaba, șefa ei se află în concediu, iar telefonul mobil îi este deconectat.

„Avem contract cu Dumnezeu”

Alte două grădinițe din capitală găzduiesc în curțile lor biserici. În unele cazuri, lăcașurile sunt construite din temelii. Pe teritoriul Grădiniței nr. 150 se ridică, fără autorizație de construcție, o biserică sub denumirea de centru de educație moral-spirituală.

Mai mulți părinți au protestat în septembrie împotriva acestei construcții stopată la 1 octombrie după implicarea primăriei. Întrebat de către părinți dacă are contract cu Primăria și cu Direcția generală educație, tineret și sport, preotul de la grădinița nr.150 le-a răspuns: „Avem contract cu Dumnezeu. Dar Direcția educație tot s-a născut, noi trăim pe pământul lui Dumnezeu”.

Situația a fost discutată și la câteva ședințe ale primăriei, care a dispus pe 1 octombrie stoparea construcției. „Am vizitat instituții de învățământ care au pe teritoriul lor biserici. Diferența e de un pas, faci un pas și ești în grădiniță, faci un pas și ești în biserică”, a menționat primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Preotul Andrei Bucliş, Mitropolia Basarabiei:

„Nu cred că sunt o problemă lăcașele sfinte pe teritoriile instituțiilor de învățământ. Încă din cele mai vechi timpuri, școlile existau pe lângă biserici. Ortodoxia nu ne învață de rău. Eu nu cred că educația tinerilor ar fi afectată de existența lăcașelor sfinte. Știți, în școlile unde există astfel de lăcașe, infracționalitatea este mai redusă în rândul tinerilor. În Europa există capele pe lângă școli și nu deranjează pe nimeni. Noi trebuie să luptăm cu alte nereguli din societate, și nu cu bisericile”.

Vloggerul ortodox Ion Andronache:

„Biserica nu poate să fie într-o instituție de învățământ laic unde învață copii ai căror părinți au convingeri religioase diferite. De aceste construcții vor beneficia persoane străine grădiniței, persoane care, conform regulamentului de funcționare a instituțiilor preșcolare, nu au niciun drept să se afle acolo. Aici este o schemă bine gândită în care anumiți preoți se înțeleg cu funcaționarii publici, iar ei abuzează și construiesc biserici pe teritoriile instituțiilor de învățământ.”

Art.35 al.(8) al Constituției Republicii Moldova stipulează că învățământul de stat este laic. De asemenea, în art. 7 al Codului educației al Republicii Moldova nr.152 din 17.07.2014 se menționează că educaţia se întemeiază pe principii fundamentale, printre care: principiul echităţii; libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice; incluziunii sociale; asigurării egalităţii; recunoaşterii şi garantării drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naţionale, inclusiv a dreptului la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase; principiul învățământului laic.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: