image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Europa: Tinerele generaţii sunt gata să aibă mai puţini copii pentru a salva planeta (STUDIU)

Un sondaj realizat în șapte țări europene dezvăluie că tinerii sunt mai înclinați decât părinţii lor să facă schimbări semnificative în stilul lor de viață pentru a combate criza climatică.

Sunt gata să aibă mai puțini copii, să abandoneze utilizarea vehiculelor și, într-o măsură mai mică, să adopte o dietă vegană în numele planetei. Cu toate acestea, renunțarea la plasticul de unică folosință și cultivarea câtorva plante suplimentare s-ar putea dovedi un pas prea solicitant. Este ceea ce relevă un sondaj realizat de YouGov pentru cotidianul britanic "The Guardian", în șapte țări europene, cu privire la schimbările care trebuie adoptate pentru combaterea crizei climatice.

Sondajul a fost realizat în august în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Spania și Suedia. Acest lucru evidențiază, de asemenea, că o minoritate semnificativă (43%) dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani consideră că preocupările economice le-ar putea întârzia planurile familiale. În plus, 56% dintre tinerii de 18-24 de ani se tem că nu vor putea cumpăra o casă în următorul deceniu, informează Rador Radio România.

În detaliu, acest sondaj dezvăluie că 28% dintre tinerii de 18-24 de ani și 30% dintre cei de 25-34 de ani au declarat că sunt pregătiți să aibă mai puțini copii decât și-ar fi dorit. Aceste cifre sunt mai mari decât cele observate în rândul generațiilor mai în vârstă, care sunt între 19% și 13%.

De asemenea, generațiile mai tinere sunt mai înclinate să renunțe la mașini, 54% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani spunând că ar opta pentru mersul pe jos, cu bicicleta sau transportul public, comparativ cu 45% dintre cei cu vârsta peste 65 de ani. La fel, 41% dintre ei ar opta pentru o mașină electrică, față de 21% dintre cei peste 65 de ani. Când vine vorba de oprirea condusului, europenii sunt împărțiți. Aproximativ 58% dintre francezi, 57% dintre italieni și 56% dintre germani au indicat că ar fi dispuși să călătorească exclusiv pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public, în timp ce doar 40% dintre britanici, 39% dintre suedezi și 35% dintre danezi au fost în favoarea acestei idei.

Deși doar 21% dintre tinerii de 18-24 de ani spun că sunt pregătiți sau s-au angajat deja să elimine carnea și produsele lactate din alimentație, această cifră rămâne semnificativ mai mare decât în ​​rândul generațiilor mai în vârstă (17% pentru segmentul 55-64 de ani și 13% pentru cei peste 65 de ani). Generațiile mai tinere sunt mai dispuse şi să plătească mai mult pentru călătoriile cu avionul (30% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani, comparativ cu aproximativ 22% dintre persoanele de peste 55 de ani) și să cumpere doar haine second-hand (35% dintre tinerii cu vârsta între 18-24 de ani și 38% dintre persoanele de 25-34 de ani comparativ cu 26% dintre persoanele peste 65 de ani).

De asemenea, generațiile mai tinere par dispuse să susţină mai mult decât vârstnicii măsurile guvernamentale radicale în domenii cheie ale politicii, indică sondajul. O limită guvernamentală a consumului de carne și produse lactate, precum și o taxă mai mare pe combustibil au fost mult mai susținute în rândul tinerilor decât în ​​rândul generațiilor mai în vârstă (43% dintre tinerii de 18-24 de ani față de 25% dintre cei peste 65 de ani).

Totuşi, când a fost vorba de schimbări mai modeste precum crearea unui spațiu verde acasă, consumul de produse sezoniere sau abandonarea materialelor plastice de unică folosință, grupurile mai în vârstă au fost mai dispuse să facă aceste schimbări sau le adoptaseră deja.

În general, majoritatea respondenților, variind de la 64% la 72% în fiecare grupă de vârstă, au fost de acord că climatul global se schimbă din cauza activității umane. Indiferent de vârstă sau țară, sondajul arată că europenii susțin ideea că mai degrabă Uniunea Europeană ar trebui să ia decizii privind abordarea crizei climatice în numele statelor sale membre decât varianta ca fiecare țară să ia decizii în mod independent.

Italienii, spaniolii și britanicii sunt printre cei mai susceptibili să facă schimbări în stilul de viață pentru a combate urgența climatică, mai mult decât germanii. Și pe bună dreptate: un sfert dintre aceștia consideră că încălzirea globală nu se datorează în principal activității umane.

Noutăţile partenerilor

comentarii: