image
Sursa foto: psnews.ro

Dungaciu: Apariția ACUM din stradă direct în Parlament - un semn revigorant și încurajator pentru perspectiva europeană a RM

Relația autorităților de la Chișinău cu Bruxellesul este cum nu se poate mai rea în acest moment, iar credibilitatea guvernării în fața instituțiilor europene este la cel mai prost nivel, afirmă sociologul și geopoliticianul român Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Iar apariția blocului ACUM în Parlament este un semnal bun, revigorant și încurajator pentru perspectiva europeană a țării noastre, crede Dungaciu.

„Nu cred că a existat o perioadă, cel puțin recentă, a Republicii Moldova în care relația dintre Chișinău și Bruxelles să fie atât de rece. Moldova se află astăzi într-o situație în care credibilitatea guvernării de la Chișinău în fața instituțiilor europene este la cel mai prost nivel. Nu întâmplător finanțările au fost tăiate și chiar legăturile politice dintre Chișinău și Bruxelles sunt, practic, anulate. Din această perspectivă, dacă evaluăm șansa de europenizare a Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva relațiilor Republicii cu Bruxelles-ul, evident că șansele sunt foarte mici. Din nefericire pentru aceasta, situația s-a degradat din această perspectivă și acestea au fost semnale unanim transmise de către partenerii occidentali ai Moldovei. E foarte important ce se va întâmpla pe termen scurt în cadrul negocierilor pentru formarea următoarei majorități parlamentare. De aceasta va depinde cel puțin pasul următor al relației dintre Chișinău și Bruxelles și nu mai este mult de așteptat până ne dumirim care va fi majoritatea care va guverna Republica Moldova în eventualitatea în care la Chișinău toate părțile doresc să evite alegerile anticipate”, a declarat Dan Dungaciu, pentru PS News.

Sociologul susține că Republica Moldova a avut două șanse de integrare europeană, dar pe care le-a ratat succesiv.„Sigur, pe termen mediu, evenimentul pe care îl aniversăm azi este relevant pentru că Republica Moldova a avut de la început două șanse de a se integra în Uniunea Europeană. Prima, calea normală, a tuturor celorlalte state care s-au integrat în UE din Estul Europei și care a însemnat asumarea europenității, integrarea în NATO și în Uniunea Europeană, ca toate statele din fostul bloc comunist care s-au integrat, dar Republica Moldova a avut în subsidiar și o a doua șansă de integrare europeană, respectiv modelul german, de la 3 octombrie 1990, adică integrarea europeană prin reunificare. Dacă această situație va continua pe termen mediu și lung, singura șansă de integrare a Republicii Moldova va fi ipotetica unire cu România”, a mai spus acesta.

De asemenea, Dan Dungaciu vede apariția blocului proeuropean ACUM ca pe un semnal pozitiv și încurajator.

„Apariția blocului ACUM din stradă direct în Parlament cu un rezultat mult mai bun decât așteptările unora în condițiile unei campanii de la Chișinău cel puțin discutabile, ca să nu sune eufemistic, este un semn bun revigorant apropo de perspectiva europeană a Republicii Moldova sau cel puțin de menținere a flăcării Uniunii Europene aprinsă la Chișinău, deci din această perspectivă sigur că este un semnal pozitiv și încurajator, dar urmează să vedem care va fi configurația politică, pentru că din această perspectivă lucrurile sunt extrem de amestecate.Cea mai naturală, organică alianță de la Chișinău ar fi cea dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat al domnului Vladimir Plahotniuc în numele proiectului Pro Moldova, pentru că ambele formațiuni au renunțat sau vor renunța mai devreme sau mai târziu la integrarea europeană și sunt partide Pro Moldova, adică nici unire cu România, ci pro-Moldova. Asta este ideologia de bază și în jurul acestei ideologii se poate configura o majoritate. Desigur că ce spun acum este o perspectivă teoretică și momentan jocurile nu s-au făcut la Chișinău, sunt variante care se încearcă, unele mai riscante decât altele, dar nu vreau să mă pronunț eu acum pentru că vorbim de un eveniment mult prea important. Da, este o șansă ca flacăra europeană să rămână aprinsă la Chișinău, nu există pentru prima dată în parlamentul de la Chișinău o forță politică explicit unionistă. Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva, să nu existe o forță explicit unionistă cum s-a mai întâmplat să fie înainte de aceste alegeri”, a concluzionat analistul geopolitic.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: