image
Sursa foto: Reuters

Focare de pestă porcină, înregistrate în două raioane din nordul Republicii Moldova

Două cazuri de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate săptămâna trecută, în Republica Moldova, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Un caz a fost depistat în localitatea Codrenii Noi, raionul Dondușeni, la un porc domestic, iar un alt caz – în comuna Bogdănești, Briceni, la un mistreț.

Potrivit ANSA, au fost efectuate măsuri de carantină, stabilite zone de protecție și de supraveghere pentru focarul de pesta porcină africană, la porci domestici, dar și zonă infectată și de monitorizare la focarul de PPA la mistreț.

Totodată, a fost suspendată în totalitate mișcarea porcilor din exploatațiile nonprofesionale din raioanele Dondușeni și Briceni spre abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piața a produselor și subproduselor parvenite din aceste regiuni.

Comisiile pentru Situații Excepționale din aceste raioane vor fi convocate pentru a aproba Planuri de măsuri de combatere și eradicare a focarelor de PPA.

Potrivit ANSA, pe parcursul anului 2024, în Republica Moldova au fost înregistrate 5 focare de pestă porcină africană: 4 au fost depistate la mistreți și un caz la un porc domestic.

ANSA îndeamnă cetățenii să procure animale din exploatații autorizate, care dețin certificate veterinare în original. La fel, ANSA recomandă cetățenilor să evite procurarea cărnii de porc și a produselor de origine animală din spații neautorizate (sau comerț stradal ilicit).

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: