image
Sursa foto: privesc.eu

Surse: Primarul ales al Chișinăului, Andrei Năstase, va fi împiedicat să candideze la alegerile parlamentare din 2019

Potrivit surselor diasporaazi.ro, demne de încredere, care au dorit să-și păstreze anonimatul, în cadrul vizitei sale la Strasbourg de la inceputul lunii iulie, prim ministrul moldovean Pavel Filip i-a informat pe sefii instituțiilor europene si ale Consiliului Europei că la indicația oligarhului Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat și coordonator al coaliției de guvernare de la Chișinău, instituțiile statului moldovean nu vor admite participarea la alegerile parlamentare din 2019 a liderului Platformei Demnitate și Adevăr și al opoziției proeuropene, primarul ales al Chişinăului, Andrei Năstase.

Amintim că la 3 iunie 2018, Andrei Năstase, susținut de partidele proeuropene Platforma DA și PAS, condus de Maia Sandu, candidatul comun al acestora la prezidențiale din 2016, a câștigat alegerile anticipate de la Chișinău în fața candidatului susținut de forțele oligarhice și pro-ruse, Ion Ceban. Mandatul acestuia nu a fost însă validat de către justiția moldovenească controlată politic de Partidul de guvernământ condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, ceea ce a determinat adoptarea de către Parlamentul European a Rezoluției din 5 iulie 2018.

Parlamentului European, prin Rezoluția adoptată în 5 iulie 2018 referitoare la criza politică din Moldova ca urmare a invalidării alegerilor locale de la Chișinău, își exprimă profunda îngrijorare cu privire la decizia luată de Curtea Supremă din Moldova de a anula rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al orașului Chișinău, din motive dubioase și în mod netransparent, care a subminat în mod semnificativ integritatea procesului electoral.

În Rezoluție se arată că Andrei Năstase a câștigat alegerile anticipate pentru funcția de primar al Chișinăului, după două tururi de scrutin, desfășurate la 20 mai și la 3 iunie 2018, obținând 52,57 % din voturi și învingându-l pe Ion Ceban, care a obținut 47,43 %.

Observatorii internaționali la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului au recunoscut rezultatele și caracterul concurențial al scrutinului. Niciunul dintre candidați nu a solicitat anularea alegerilor, și cu toate acestea la 19 iunie 2018 o instanță din Chișinău a anulat rezultatele alegerilor de primar, pe motivul că ambii candidați s-au adresat alegătorilor pe platformele de comunicare socială în ziua alegerilor, după încheierea legală a campaniei electorale, se precizează în Rezoluție.

Anularea alegerilor a fost confirmată de instanța d apel din Chișinău în 21 iunie, de Curtea Supremă din Moldova în 25 iunie și de Comisia electorală centrală a Republicii Moldova, în 29 iunie.

Cu toate acestea, observă Parlamentul European, invitația de „a ieși la vot”, pe care instanțele au considerat-o ca reprezentând o presiune și influență necuvenită asupra alegătorilor, a fost o practică comună la alegerile anterioare din Moldova și nu a dus niciodată la anularea lor. Această turnură a situației riscă să abată această țară de la calea aderării la valorile și principiile europene și să surpe încrederea și așa destul de șubredă a cetățenilor moldoveni în instituțiile statului. Partidele politice din Republica Moldova au declarat că acest caz creează un precedent periculos pentru alegerile viitoare.

Invalidarea alegerilor este un semn îngrijorător și semnificativ al deteriorării continue a aplicării standardelor democratice în Republica Moldova și demonstrează o tendință tot mai pronunțată spre o guvernare autoritară și arbitrară și scăderea simțitoare a încrederii populației în autoritățile și instituțiile sale.

Prin această Rezoluție, Parlamentul European își exprimă solidaritatea fermă cu acțiunile și cererile miilor de oameni care protestează pe străzile din Chișinău și cer ca autoritățile moldovene să ia măsuri adecvate pentru ca rezultatele alegerilor de primar al Chișinăului, recunoscute, de asemenea, de observatori naționali și internaționali și care reflectă voința votanților, să fie respectate.

Aleșii europeni îndeamnă autoritățile moldovene să garanteze funcționarea mecanismelor democratice și își exprimă îngrijorarea cu privire la concentrarea puterii politice și economice în mâinile unui grup restrâns de persoane, deteriorarea statului de drept, a standardelor democratice și a respectării drepturilor omului, politizarea excesivă a instituțiilor statului, corupția sistemică, anchetarea insuficientă a fraudei bancare din 2014, și pluralismul limitat al mijloacelor de informare în masă. Își exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de independență a sistemului judiciar, și în special față de cazurile de justiție selectivă folosite ca instrument pentru a exercita presiune asupra opozanților politici; invită autoritățile moldovene să reformeze sistemul judiciar, inclusiv numirea noilor judecători, astfel încât să împiedice sistemul judiciar să intervină în procesul politic și electoral sau să submineze în orice alt mod voința poporului din Moldova exprimată în mod democratic.

În final, Rezoluția recomandă Comisiei Europene suspendarea Asistenței Macrofinanciare (AMF) și psrijinul bugetar pentru Modova, amintind și de faptul că, după frauda bancară din 2014, în care au fost furați în total aproximativ 1 miliard USD din sistemul financiar din Republica Moldova, autoritățile au făcut foarte puține progrese în anchetarea amănunțită și imparțială a cazului. Parlamentul European îndeamnă la eforturi susținute pentru a recupera fondurile furate și a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției, indiferent de apartenența lor politică; consideră că acest lucru este indispensabil pentru a restabili încrederea cetățenilor în instituțiile din Moldova și a restabili credibilitatea autorităților.

diasporaazi.ro

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: