image
Sursa foto: PCCOCS

Un grup criminal de moldoveni a fost reținut; Suspecții activau pe teritoriul Germaniei și Italiei

O reuniune a grupărilor criminale specializate în comiterea furturilor în proporții deosebit de mari, îndeosebi a surselor bănești, metalelor prețioase, pietrelor prețioase, obiectelor de artă, furturilor din automobile, dar și comiterea atacurilor tâlhărești, care activau pe teritoriul țarilor Uniunii Europene au fost investigate de procurorii PCCOCS.

Ulterior, o parte din bunuri sunt introduse prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, unde le realizau prin intermediul persoanelor de încredere.

Aria de activitate infracțională a grupării compusă din 17 cetățeni moldoveni, care se extindea pe teritoriul Germaniei și Italiei, utilizau pentru deplasare automobile de lux de model Mercedes, BMW, Porsche etc, iar majoritatea mijloacelor financiare dobândite pe cale criminală erau investite în imobile și automobile de lux pe teritoriul Republicii Moldova, precum și anumite afaceri legate de prestarea serviciilor.

PCCOCSPCCOCS

Astfel, în cadrul urmăririi penale, PCCOCS au desfășurat o colaborare internațională prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională și autoritățile de aplicare a legii din Hamburg, care efectuează investigații privind o serie de cazuri de efracție în orașul Hamburg și în alte zone ale Germaniei, aceste infracțiuni fiind identificate în 2017 – 2018, deja ca fenomen. „Modus operandi” a acestora fiind unul specific și anume accederea în locuințe prin acoperiș.

PCCOCSPCCOCS

În acest sens, la 5 decembrie curent, procurorii și ofițerii PCCOCS au desfășurat o operațiune specială, materializată prin 18 percheziții la domiciliu și reținerea a 2 persoane, cetățeni ai R. Moldova, cu anunțarea în căutare internațională a altor coparticipanți.

PCCOCSPCCOCS

De asemenea, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate, dispozitive de comunicare, arme, bani și bunuri (obiecte de artă, bijuterii, monete cu valoare istorică) în sumă de aproximativ 6 000 000 lei, fiind aplicat sechestru pe bunuri în sumă de 10 000 000 lei.

Analiza datelor și informațiilor colectate de autoritățile germane, constată săvârșirea a mai mult de 22 de sustrageri, suma prejudiciului materiale fiind estimată la aproximativ 400 000 000 lei.

Persoanele reținute au fost puse sub învinuire de procurorii PCCOCS, urmând a fi solicitată aplicarea măsurii preventive a arestului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: