Breaking News

image
Sursa foto: gov.md

Controversata lege privind amnistia fiscală, în atenția Moneyval; Experții Consiliului Europei și-au început vizita în RM

O echipă de experți de la Moneyval, din cadrul Comitetului de profil al Consiliului Europei, se află la Chișinău pentru a analiza situația în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului în Republica Moldova.

Se întâmplă în contextul promovării de către actuala guvernare a controversatei amnistii fiscale, despre care experți și oficiali străini au atenționat că riscă să faciliteze spălarea banilor murdari.

Instituția își va publica raportul în prima jumătate a anului 2019.

Secretarul executiv al Moneyval, Matthias Kloth, declara recent pentru presa de la Londra că nu a ajuns încă la o concluzie formală privind legea amnistia fiscală din Republica Moldova, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce pare a fi o procedură legislativă neobișnuit de rapidă - 48 de ore - în care a fost adoptată legea.

Tot atunci, Secretarul executiv al Moneyval a menționat că așteaptă reacții de la guvernele altor țări în cazul în care acestea observă orice activități neobișnuite legate de programul de amnistie fiscală.

Experții de la Moneyval au avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a reiterat „angajamentul ferm al autorităților în implementarea standardelor internaţionale în acest domeniu, menționând că rezultatele evaluării, dar și experiența echipei Moneyval sunt foarte importante pentru stabilirea acțiunilor de viitor”, informează Serviciul de presă al Guvernului.

„Am toată convingerea că vom conlucra calitativ, vom prezenta toate informațiile necesare, iar acolo unde vor fi întrebări, vom veni cu explicații. Suntem hotărâți să luăm toate măsurile necesare pentru a nu admite spălarea banilor și evaziunile fiscale”, a spus Filip.

Anterior, Moneyval a negat faptul că ar fi fost consultat de autoritățile de la Chișinău cu privire la controversata lege privind declararea voluntară și stimularea fiscală. Instituția a fost nevoită să emită un comunicat de presă în care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu informația falsă lansată de unele instituții de presă din Moldova.

„Relatările mass-media din Moldova par să sugereze în mod greșit că Legea cu privire la Declararea Voluntară și Stimularea Fiscală, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova la 26 iulie 2018, a fost analizată pozitiv de către un expert al MONEYVAL”, se spune în comunicat.

„MONEYVAL precizează că nu a fost consultată cu privire la această lege în niciun moment al procesului legislativ și de niciun expert internațional, în numele MONEYVAL. În conformitate cu regulile sale de procedură, MONEYVAL este responsabilă de analizarea tuturor programelor voluntare de conformitate a impozitelor adoptate de membrii săi în ceea ce privește respectarea standardelor internaționale privind spălarea banilor și finanțarea terorismului”, se mai arată în comunicat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: